To propozycja na efektowne śniadanie. Nie trzeba wstawać zbyt wcześnie, by je przyrządzić, bo wykonanie trwa zaledwie chwilę. Efekt jest zaskakujący – w środku pod delikatną szynką kryje się jajko po wiedeńsku. Po otwarciu sakiewki żółtko rozlewa się i subtelnie pokrywa liście rukoli. To taki smaczny niezobowiązujący prezent.
Składniki:
na jedną porcję
- 2 plastry szynki – najlepiej surowej
- 1 jajko
- garść rukoli
- kawałek sera pleśniowego
- łyżka octu
- szczypta soli i pieprzu
- ocet balsamiczny do dekoracji
W niewielkim garnku zagotować wodę z łyżką octu i solą. Na wrzątek delikatnie wbić jajko. Gotować 2-3 minuty (żółtko powinno być okryte białkiem). Na dużym talerzu ułożyć rukolę, polać ją oliwą, oprószyć solą, pieprzem. Posypać kawałkami sera i skropić octem balsamicznym. Plastry szynki ułożyć na talerzu na krzyż. W środek włożyć odcedzone jajko. Posypać solą, pieprzem. Przykryć, jak sakiewkę.
Sałatkę podawać z grzankami albo świeżym pieczywem