zapakowana szynka

To propozycja na efektowne śniadanie. Nie trzeba wstawać zbyt wcześnie, by je przyrządzić, bo wykonanie trwa zaledwie chwilę. Efekt jest zaskakujący – w środku pod delikatną szynką kryje się jajko po wiedeńsku. Po otwarciu sakiewki żółtko rozlewa się i subtelnie pokrywa liście rukoli. To taki smaczny niezobowiązujący prezent.

Składniki:

na jedną porcję

  • 2 plastry szynki – najlepiej surowej
  • 1 jajko
  • garść rukoli
  • kawałek sera pleśniowego
  • łyżka octu
  • szczypta soli i pieprzu
  • ocet balsamiczny do dekoracji

W niewielkim garnku zagotować wodę z łyżką octu i solą. Na wrzątek delikatnie wbić jajko. Gotować 2-3 minuty (żółtko powinno być okryte białkiem). Na dużym talerzu ułożyć rukolę, polać ją oliwą, oprószyć solą, pieprzem. Posypać kawałkami sera i skropić octem balsamicznym. Plastry szynki ułożyć na talerzu na krzyż. W środek włożyć odcedzone jajko. Posypać solą, pieprzem. Przykryć, jak sakiewkę.

Sałatkę podawać z grzankami albo świeżym pieczywem

 

PrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Sylwia

Get Connected