szaszłyki z kurczaka

Ostatnio przejadło mi się mięso. Miałam jednak   filety z kurczaka i postanowiłam je uratować przed zmarnowaniem :) Dodanie warzyw spowodowało, że zostały zjedzone z apetytem.

szaszłyki z kurczakaSkładniki (na 6 niedużych szaszłyków):

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • cukinia
  • papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła suszone (bazylia, tymianek, oregano)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Filety umyć, osuszyć, posolić i pokroić w paski ( każdy filet na 6 pasków). Oliwę wymieszać z ziołami i posiekanym ząbkiem czosnku. W tak przygotowanej oliwie zamarynować mięso przez 2 godziny.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Paprykę i cukinie pokroić w spore kawałki. Drewniane patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie. Połowę pasków z kurczaka owinąć w plasterki szynki. Na patyczek nakłuwać naprzemiennie cukinię, kurczaka owiniętego w szynkę, paprykę, cukinię, kurczaka, paprykę, cukinię.

Szaszłyki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na górny poziom w piekarniku na opcji grill i piec ok. 15-20 minut, aby nie wysuszyć mięsa.

szaszłyki z kurczaka

szaszłyki z kurczaka

szaszłyki z kurczaka

 

Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze