Zaskoczona odkryłam, że na targu ciągle jest świeży szczaw. Zielone liście niedbale rozrzucone w drewnianej skrzynce są tak lekkie, że trzeba kilku solidnych graści, by wypełnić nimi niewielką torebkę. Do tego odrobina śmietany i jajka. W domu powstaje zupa, do której jakiś czas temu wróciłam po wieloletniej przerwie. Teraz z przyjemnością dzielę się tym smakiem. I zachęcam tych wszystkich, którzy mają nie najlepsze wspomnienia z dzieciństwa, do spróbowania.

Składniki:

  • wÅ‚oszczyzna do wywaru
  • pół kg Å›wieżego szczawiu ( może być też przetarty w sÅ‚oiku)
  • 4 ziemniaki
  • pół maÅ‚ej Å›mietany
  • sól, pieprz
  • 4 jajka

 

Warzywa z włoszczyzny obieramy, myjemy i gotujemy z nich wywar. Gdy będą miękkie, odcedzamy i do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po kilku minutach wrzucamydokładnie umyty szczaw, a po kolejnych 5 minutach łączymy delikatnie ze śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i potem gotujemy około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

ZupÄ™ podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected