Zaskoczona odkryłam,  że  na targu ciągle jest świeży szczaw.  Zielone liście niedbale rozrzucone w drewnianej skrzynce są tak lekkie, że trzeba kilku solidnych graści, by wypełnić nimi niewielką torebkę. Do tego odrobina śmietany i jajka. W domu powstaje zupa, do której jakiś czas temu wróciłam po wieloletniej przerwie.  Teraz z przyjemnością dzielę się tym smakiem. I zachęcam tych wszystkich, którzy mają nie najlepsze wspomnienia z dzieciństwa, do spróbowania.

Składniki:

  • włoszczyzna do wywaru
  • pół kg świeżego szczawiu ( może być też przetarty w słoiku)
  • 4 ziemniaki
  • pół małej śmietany
  • sól, pieprz
  • 4 jajka

 

Warzywa z włoszczyzny obieramy, myjemy i gotujemy z nich wywar. Gdy będą miękkie, odcedzamy i do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone  w  kostkę. Po  kilku minutach wrzucamydokładnie umyty szczaw, a po kolejnych 5 minutach łączymy delikatnie ze śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i potem gotujemy około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected