ciasteczka cytrynowe

Co prawda dopiero jesień, ale już wiem, że te ciasteczka wejdą w skład bożonarodzeniowych paczuszek, które trafiają co roku do rąk moich przyjaciół. Ciasteczka cytrynowe są bardzo delikatne, kruche i bardzo wciągające :) Idealnie pasują do rozgrzewającej herbaty w zimne wieczory.

ciasteczka cytrynoweSkładniki:

  • 120g masła
  • 120g cukru
  • 2 żółtka
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150g maki pszennej
  • 100h mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę z cytryny i obie mąki. Miksować na niskich obrotach aż do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez kilkanaście minut, (ok.15) .

Wystudzić na metalowej kratce i posypać cukrem pudrem.

ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytronowa

Przepis pochodzi z październikowego numeru „Kuchni”

 


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. agula says:

    Wygladają cudnie;) Super pomysł na paczuszki z ciasteczkami -jako prezent świateczny;)
    Można zrobić też cantucci z Waszego przepisu, które jak dotad zawsze mi wychodzą;) Ładne pudełeczka, piekne kokardki i juz;) Pozdrowionka