miodowy kurczak z rozmarynem

Lubię takie dania, które można wcześniej przygotować, a po powrocie do domu tylko wstawić do piekarnika i bez niepotrzebnego zniecierpliwienia szykować talerze. Ten soczysty kurczak spełnia te oczekiwania. Skąpany w miodowej marynacie po upieczeniu ma delikatnie karmelizowaną warstwę. Rozmaryn i czosnek dodają mu pożądanej ostrości. Zaskakująco dobrze smakuje także, gdy już całkowicie wystygnie.

 

składniki:

  • pierść z kurczaka podwójna
  • 3 gałązki  świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • skórka otarta  z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Piersi z kurczaka dobrze umyć, osuszyć i delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Przygotować marynatę. Sok z cytryny wymieszać ze skórką, miodem, wyciśniętym czosnkiem oliwą i drobno posiekanym rozmarynem. Przyprawić i sosem zalać kurczaka. Przykryć folią i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu przemieszać marynatę z kurczakiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut, co 10 minut przewracać piersi na drugą stronę i podlewać marynatą.

Lekko słodkiego kurczaka przyjemnie uzupełnia sałatka z rukoli i brzoskwiń. Można też podać go z grzankami.

 

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response

  1. Yaco says:

    Właśnie przygotowałem tego kurczaka na jutro do pracy. Wyśmienity! Saczysty i ten smak cytryny. Rewela! Polecam wszystkim jaroszom i nie tylko :) <- żarcik taki :)