Pana cotta, jak prawie wszystko we wÅ‚oskiej kuchni, może mieć wiele odmian. Nie zmieniajÄ… siÄ™ tylko dwa skÅ‚adniki – Å›mietana, od której deser zaczerpnÄ…Å‚ nazwÄ™ i żelatyna, która jÄ… scala. ResztÄ™ można dobrać wÅ›ród tych dodatków, na które ma siÄ™ ochotÄ™ najbardziej. Ja ceniÄ™ klasykÄ™ – mocno waniliowÄ… nutÄ™ i gorzkÄ… czekoladÄ™. W tej wersji polecam.

Składniki:

  • maÅ‚e opakowanie Å›mietany kremówki( 30 lub 36%)
  • 2 Å‚yżeczki żelatyny
  • laska wanilii
  • 250 ml tÅ‚ustego mleka (co najmniej 2%)
  • pół szklanki cukru
  • 4 Å‚yżki wody

Sos:

  • tabliczka gorzkiej czekolady

Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić. W tym czasie do garnka wlać mleko i śmietankę, dodać przepołowioną laskę wanilii. Chwilę gotować, wyjąć laskę, wyskorbać ziarenka, wrzucić je z powrotem do garnka i  dodać cukier. Mieszać aż się rozpuści. Nie zagotowywać. Na końcu wlać żelatynę i doprowadzić wszystko do wrzenia.  Szybko zestawić z ognia i rozlać do niewielkich miseczek. Przestudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny ( ja najczęściej zostawiam na noc). Przed podaniem czekoladę roztopić. (Najlepiej w kąpieli wodnej, jest wtedy lśniąca)

Żeby wyjąć pana cottę z miseczek, trzeba je na chwilkę włożyć do naczynia z gorącą wodą. Potem błyskawicznie miseczkę z deserem  odwrócić i ułożyć na talerzyku. Udekorować wanilią i polać sosem czekoladowym.

DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected