Ravioli zachwyciły mnie we Włoszech. Tylko tam jadłam je z cieńkiego niczym kartka papieru ciasta. Aksamitna otoczka świenie współgrała z nadzieniem. I w zasadzie w tym połączeniu tkwi cała tajemnica włoskich pierożków. Od kulinarnego gustu zależy z czym zostaną podane. Najpopularniejsze mają szpinak, ricottę albo mielone mięso. W moich dominuje świeża szałwia wymieszana z kremowym masłem.

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka soli

nadzienie:

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego albo wieprzowego
  • jajko
  • sól, pieprz

sos:

  • pęczek świeżej szałwi
  • pół kostki masła
  • sól

Wykonanie:

ciasto:

z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, zwinąć w kulkę, zapakować w papier i schować do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło. Po wyjęciu  rozwałkować na cieńkie pasy.  

farsz:

Mięso podsamżyć na patelni, dodać sól i pieprz, a na końcu żółtko. Wymieszać i przestudzić.

sos:

Szałwię umyć i posiekać. W garnku roztopić masło, dodać szałwię i sól, wymieszać.

 

 Na rozwałkowanych paskach ciasta układać kulki z mięsa w niewielkich odstępach. Gdy cały pasek będzie zapełniony przykryć go kolejnym, a boki dobrze skleić. Można zrobić wzorki widelcem.(Ja korzystam i to polecam z foremki do ravioli – co widać na zdjęciu- dzięki temu powstają równe i ładne pierożki) 

 W garnku zagotować wodę, wrzucać do niej pierożki. Po kilku minutach powinny wypłynąć na wierzch. Wtedy je odsączyć i ułożyć na talerzu. Całość obficie polać sosem z szałwi.

Ravioli bardzo dobrze smakują też po odgrzaniu w piekarniku.  

Dania główneMakaronyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. Ew says:

    Pięknie piszesz o zachwycie ravioli, ale nie rozumiem, po co zdjęcie z wałkiem do ciasta i ravioli z torebki? Kupiony szajs w niczym nie przypomina włoskiego ravioli.