W tym  sezonie kurki  w mojej kuchni pojawiały się rzadko. Choć pałam do nich miłością ogromną, nie mogłam dopasować chęci smakowania   z dostępnością na targu. Najczęściej szukałam ich, gdy akurat były towarem deficytowym. Podobno w tym roku pogoda nie sprzyjała grzybiarzom. W efekcie przyrządziłam  kurki  tylko dwa razy, zatopione we franuskie ciasto i z makaronem.  Były tak pyszne, że ciągle nie tracę nadziei,  iż  niebawem jeszcze  wrócą do mojego menu.

 

 

 Składniki:

  • 3 szklanki kurek
  • cebula szalotka
  • mała śmietana
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • makaron tagiatelle

 

Kurki dokładnie oczyścić, najlepiej pędzelkiem, cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać kurki, podpiec, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na końcu powoli wlać śmietanę, ponownie wymieszać. Obficie posypać pietruszką.   Na tarce zetrzeć parmezan.

 Makaron ugotować i wymieszać z sosem, przed podaniem oprószyć parmezanem.

MakaronyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected