Ostatnio mimowolnie uczestniczÄ™ w odkrywaniu hiszpaÅ„skich walorów. Ten przepis trafiÅ‚ do naszego domu od Carmen, która pochodzi z Madrytu i jest oburzona, gdy sÅ‚yszy, że do tortillii gotuje siÄ™ ziemniaki. Nie rozumie też jak można jeść tak sycÄ…cą mieszankÄ™ na Å›niadanie. Zgodnie z tradycjÄ… w Hiszpanii  tortillÄ™ podaje siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie  na obiad albo kolacjÄ™. Pierwotny, podarowany przepis zawieraÅ‚ tylko ziemniaki i jajko. Carmen dopuszcza ewentualnie dodanie cebuli. PozostaÅ‚e skÅ‚adniki znalazÅ‚y siÄ™ w tej tortilli na naszÄ… polskÄ… odpowiedzialność po to, by jÄ… urozmaicić i wzbogacić wizualne wrażenia. Można je oczywiÅ›cie pominąć i kurczowo trzymać siÄ™ oryginaÅ‚u. Tradycyjna tortilla byÅ‚a daniem najuboższych – tanim i  na dÅ‚ugo zaspokajajÄ…cym głód. DziÅ› jest jednÄ… z atrakcji turystycznego menu.

 

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 5 jajek
  • Å›wieża czerowna papryka
  • cebula
  • pÄ™czek zielonej pietruszki
  • kieÅ‚basa (można pominąć)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w cieńkie plastry. Nie gotować, tylko surowe przesmażyć na oliwe. Pozostałe warzywa posiekać i też podpiec. Kiełbasę pokroić w plastry i chwilę podsmażyć.

 

Wysztkie składniki przełożyć na jedną patelnię i zalać je masą jajeczną. Zapiec, gdy jajka się zetną, ostrożnie przerócić na drugą stronę.(Najlepiej delikatnie zrzucić tortille na talerz i z niego ponownie przelożyć na patelnię) Zapiec ponownie, a potem przełożyć na duży talerz.

Tortillę pociąć na kawałki w kształcie trójkątów. Posypać natką pietruszki. Można ją jeść i na zimno i na ciepło.

 

Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze