cantucci

Cantucci piekłam wielokrotnie, jednak tym razem trochę w innym połączeniu. Å»ałuję, że zgodnie z oryginałem nie miałam kasztanów, ale na szczęście świeża żurawina komponuje się dobrze z migdałami.

cantucci z żurawiną

Składniki:

  • 4 jajka + 1 rozbełtane
  • 300g cukru (dałam nie 220g)
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka starta z pomarańczy
  • 150g migdałów (w oryginale pieczone kasztany)
  • 130g świeżej żurawiny

Migdały zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Jajka utrzeć z cukrem na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto za pomocą miksera na niskich obrotach. Ciasto włożyć do lodówki na 40-60 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Z ciasta uformować 2 wałki o długości ok. 28 cm i szerokości 5 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając ok. 10 centymetrowy odstęp pomiędzy nimi. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 minut (w oryginale 22-25 minut), wyciągnąć i przestudzić ok. pół godziny. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.

Ciasto kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i wstawiamy do piekarnika na ok. 15- 2o minut , aż lekko podeschną.

Wystudzić na metalowej kratce. W szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowa puszka) cantucci można przechowywać przez 2 tygodnie.

cantucci

 

Cantucci ze świeża żurawiną powstały w oparciu o ten przepis

 


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected