Święta nieodzownie kojarzą mi się z ciasteczkami. W puszkach nie może zabraknąć również tych. Są niezwykle kruche i delikatne. I bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy tylko masło, mąka i białe wino.

 

ciasteczka na winie

Składniki:

  • 200g masła
  • 250g mąki
  • 6 łyżek białego wina (ja daję wytrawne)

Z podanych składników zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem). Ciasto wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować, dosłownie na 2 mm. Wycinać foremkami dowolne wzory. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 13-15 minut aż lekko się zarumienią. Ostudzić na metalowej kratce. Posypać cukrem pudrem.

Można przechowywać je w puszcze ok. 2 tygodni.

ciasteczka na winie

ciasteczka na winie

Przepis zaczerpnięty stąd


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Paula says:

    Własnie wyjęłam ciasteczka z pieca. Czekają aż tata wroci z pracy. Będą prezentem na dzień Ojca. Wielki talerz ciasteczek w kształcie motylków od córeczki dla tatusie. Pycha! Mam nadzieję że nie zjemy zanim wróci z pracy ;-)