Święta nieodzownie kojarzą mi się z ciasteczkami. W puszkach nie może zabraknąć również tych. Są niezwykle kruche i delikatne. I bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy tylko masło, mąka i białe wino.
Składniki:
- 200g masła
- 250g mÄ…ki
- 6 łyżek białego wina (ja daję wytrawne)
Z podanych składników zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem). Ciasto wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, dosłownie na 2 mm. Wycinać foremkami dowolne wzory. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 13-15 minut aż lekko się zarumienią. Ostudzić na metalowej kratce. Posypać cukrem pudrem.
Można przechowywać je w puszcze ok. 2 tygodni.
Przepis zaczerpnięty stąd
3 komentarze
gordon says:
Te ciasteczka sÄ… pyszne-moje ulubione
Marta says:
Te ciasteczka są genialne! Wiele razy już je robiłam :)
Paula says:
Własnie wyjęłam ciasteczka z pieca. Czekają aż tata wroci z pracy. Będą prezentem na dzień Ojca. Wielki talerz ciasteczek w kształcie motylków od córeczki dla tatusie. Pycha! Mam nadzieję że nie zjemy zanim wróci z pracy ;-)