
Jeśli brakuje mi pomysłu na szybki obiad, wykorzystuję inspirację z kursu gotowania w Toskanii. Tam szef kuchni pokazał, jak za pomocą kilku dodatków można nijaki kawałek drobiu zamienić w sycący i aromatycznie soczysty posiłek. Filet przesiąknięty pomidorową salsą i ziołami można przygotować wcześniej, schować w lodówce i upiec tuż przed podaniem.
składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub indyka
- 3 pomidory
- ząbek czosnku
- świeże zioła – bazylia, szałwia
- pieprz, sól
- mozzarella
Filety pociąć cieńkie płaty, każdy z nich rozbić delikatnie (najlepiej przez folię). Oprószyć pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać czosnek, sól, pieprz i dusić aż pomidory osiągną konsystencję sosu. Na końcu wymieszać z ziołami. Po łyżce gotowego sosu nałożyć na każdy z filetów.
Mozzarellę odsączyć, pociąć w plastry. Na sosie ułożyć po plasterku sera. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić filety i zapiekać przez 10-15 minut.
Przed podaniem udekorować świeżą bazylią albo szałwią.
3 komentarze
castaly says:
Sprobowalam. Pycha!!!
Dari says:
popieram zdanie poprzedniczki przepis pyszny :)
castaly says:
Danie niezwykle proste, ale zarazem smaczne!