Jeśli brakuje mi pomysłu na szybki obiad, wykorzystuję inspirację z kursu gotowania w Toskanii. Tam szef kuchni pokazał, jak za pomocą kilku dodatków można nijaki  kawałek drobiu zamienić w sycący i aromatycznie soczysty posiłek. Filet przesiąknięty pomidorową salsą i ziołami można przygotować wcześniej, schować w lodówce i upiec tuż przed podaniem.  

składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka lub indyka
  • 3 pomidory
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła – bazylia, szałwia
  • pieprz, sól
  • mozzarella

Filety pociąć cieńkie płaty, każdy z nich rozbić delikatnie (najlepiej przez folię). Oprószyć pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać czosnek, sól, pieprz i dusić aż pomidory osiągną konsystencję sosu. Na końcu wymieszać z ziołami. Po łyżce gotowego sosu nałożyć na każdy z filetów.

 

Mozzarellę odsączyć, pociąć w plastry. Na sosie ułożyć po plasterku sera. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić filety i zapiekać przez 10-15 minut.

Przed podaniem udekorować świeżą bazylią albo szałwią.

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze