
JeÅ›li brakuje mi pomysÅ‚u na szybki obiad, wykorzystujÄ™ inspiracjÄ™ z kursu gotowania w Toskanii. Tam szef kuchni pokazaÅ‚, jak za pomocÄ… kilku dodatków można nijaki  kawaÅ‚ek drobiu zamienić w sycÄ…cy i aromatycznie soczysty posiÅ‚ek. Filet przesiÄ…kniÄ™ty pomidorowÄ… salsÄ… i zioÅ‚ami można przygotować wczeÅ›niej, schować w lodówce i upiec tuż przed podaniem. Â
składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub indyka
- 3 pomidory
- zÄ…bek czosnku
- Å›wieże zioÅ‚a – bazylia, szaÅ‚wia
- pieprz, sól
- mozzarella
Filety pociąć cieńkie płaty, każdy z nich rozbić delikatnie (najlepiej przez folię). Oprószyć pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać czosnek, sól, pieprz i dusić aż pomidory osiągną konsystencję sosu. Na końcu wymieszać z ziołami. Po łyżce gotowego sosu nałożyć na każdy z filetów.
Mozzarellę odsączyć, pociąć w plastry. Na sosie ułożyć po plasterku sera. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić filety i zapiekać przez 10-15 minut.
Przed podaniem udekorować świeżą bazylią albo szałwią.
3 komentarze
castaly says:
Sprobowalam. Pycha!!!
Dari says:
popieram zdanie poprzedniczki przepis pyszny :)
castaly says:
Danie niezwykle proste, ale zarazem smaczne!