pierniki staropolskie

Przygotowania do świąt u mnie już rozpoczęte. Od kilku lat jestem wierna temu przepisowi. Należy jednak pamiętać, aby zabrać się do niego zawczasu, bowiem ciasto musi trochę leżakować. U mnie jest w lodówce już od tygodnia. Poza pierniczkami powoli szykuję ozdoby, na razie zaczęłam od przemalowania reniferów, kupionych latem za grosze na pchlim targu. Aromat korzennych przypraw dobiegający z kuchni był dla mnie wystarczającym motywatorem, aby zabrać się za przygotowania.

Pierniki staropolskie

 

Składniki (na ponad 100 sztuk):

 

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200g  masła
  • 150g smalcu
  • 2 torebki przyprawy do pierników (takiej, aby nie było mąki w składzie ani żadnych aromatów, tylko same przyprawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5 szklanki śmietany
  •  powidła śliwkowe (2 słoiki)
  • rozbełtane jajko lub mleko skondensowane

W dużym garnku zagotować razem miód, cukier, masło, smalec oraz wszystkie przyprawy. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, odstawić całość na 30 minut do ostygnięcia. Dodać sodę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać, masa się spieni. Następnie dodać jajka, śmietanę i mąkę. Całość dobrze wymieszać drewniana łyżka. Ciasto będzie mieć dość luźną konsystencję. Ciasto ostudzić i położyć w chłodnym miejscu (ja daję do lodówki przykryte folią spożywczą). Odstawić nawet na kilka miesięcy. Można jednak robić pierniki już po kilku dniach. Pod wpływem zimna ciasto gęstnieje i daje się łatwo wałkować na stolnicy obsypanej mąką.

Ciasto rozwałkować dość cienko. Na połowę ciasta rozłożyć powidła w małych porcjach, w sporych odstępach, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i mocno docisnąć wokół powideł. Wykrawać foremkami dowolne wzory (najlepiej sprawdzają się tu kształty tradycyjne: serduszka, katarzynki, kwiatki). wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem lub skondensowanym mlekiem. Piec w 190 stopniach ok. 10-12 minut, aż urosną i lekko się zezłocą (mogą się wam wydawać niedopieczone, ale dojdą do siebie podczas studzenia). Studzić na drucianej kratce. Można przetrzymywać w metalowych puszkach kilka tygodni (dłużej nigdy nie miały u mnie szansy spróbować).

Pierniki staropolskie

Pierniki staropolskie

Przepis pochodzi z blogu Bakerlady

 


Ciasteczka
Author: Agata

Get Connected

    13 komentarzy

  1. candy (The taste of sweet) says:

    Zrobiłam dziś ;) Ciasto przeleżało miesiąc w lodówce, przepisowo :) Wyszły wspaniałe! Miękkie, aromatyczne… Najlepsze pierniczki, jakie jadłam w życiu! Dzięki wielkie za ten przepis, będę mu wierna przez następne lata :)

  2. Rozalij says:

    Witam,

    w którym etapie przygotowywania pierniczków użyta jest śmietana wymieniona w składnikach?
    Bo czytam i czytam i znaleźć nie mogę.

  3. Ewa says:

    Te pierniki sa genialne! Mieciutkie, pyszne, cala rodzina zachwycona!:)
    Zrobilam je w wersji bezglutenowej, zamiast maki pszennej dodalam Bread Mix B Schära, zamiast razowej – make razowa Schära (Brot Mix Dunkel) – podpowiadam jakby ktos byl zainteresowany

  4. olga says:

    Zrobilam wszystko z pomyleniem, zagotowalam z soda, noc lezala masa bez maki… Nie wiem jak czytalam ten przepis :-( dodalam reszty i teraz czekam, chociaz chcialam piec juz po nocy. Wyjdzie? Cos zmienic, zeby wyszlo? :)

    • Agata says:

      Olga, trzymam kciuki, żeby wyszło. Mogą niestety nie urosnąć, skoro sodę potraktowałaś wrzątkiem. Proszę koniecznie napisz, co Ci wyszło z eksperymentu. Ciasto nie leżakowało?