Ten schab robiÅ‚am kiedyÅ› namiÄ™tnie, ostatnio zupeÅ‚nie zniknÄ…Å‚ z mojego menu, czego żaÅ‚ujÄ™, bo pamiÄ™tam, że potrafiÅ‚ zachwycić. Jest wyjÄ…tkowo kruchy i  po kilkugodzinnej kÄ…pieli w cytrynowej marynacie niezwykle esencjonalny. Obficie przeÅ‚ożony cieÅ„kimi plastrami czosnku,wyÅ›mienice kontrastuje z kwaÅ›nym sosem. Choć w przepisie, który dostaÅ‚am od cioci nie byÅ‚o ziół, zaryzykowaÅ‚am i obsypaÅ‚am go Å›wieżą kolendrÄ…. To danie ma jeszcze jednÄ… zaletÄ™ – przygotowuje je siÄ™ wczeÅ›niej, przed zaserowowaniem trzeba tylko  przeÅ‚ożyć naczynie z lodówki do piekarnika.

 

Składniki:

  • 4-6 plastrów schabu (takich, jak na kotlety)
  • 4 cytryny
  • pół szklanki oleju
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • pół szklanki Å›wieżej  kolendry
  • pieprz, sól
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki

Kotlety lekko rozbić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Przesmażyć na gorącym oleju po minucie z każdej ze stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Czosnek posiekać i natrzeć nim mięso. Z cytryn wycisnąć sok, wymieszać go z olejem i zalać mięso.  Posypać świeżą kolendrą. Przestudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin ( ja przygotowuję dzień wcześniej)

 

Tak wygląda schab, po nocy spędzonej w lodówce. Widać, że mięso wchłonęlo zalewę i jest kruche.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Ja lubię ten schab  z grzybami przesmażonymi z cebulą.

 Do tej wersji schabu pasują kluski śląskie albo kopytka. Kolendra, którą dodałam okazała się świetnym uzupełnieniem.

 

 

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected