Ostatnio namiÄ™tnie piekÄ™ białą pavlovÄ… z granatami, bo gdy pytam, jaki deser mam zrobić, odpowiedź niezmiennie jest ta sama – bezÄ™. Tort jest pyszny, ale zostajÄ… po nim żółtka, których żal mi wyrzucać. Najczęściej zamieniaÅ‚am je w crem brulee, bo tak byÅ‚o najszybciej, ale jestem już nim znudzona. Po  inspirację siÄ™gnęłam do swojej kulinarnej biblioteki i w książce Roberta Sowy (W poszukiwaniu smaku doskonaÅ‚ego) trafiÅ‚am na idealnÄ… dla mnie tartÄ™ z wiÅ›niami. Do ciasta i zalewy wykorzystuje siÄ™ żółtka akurat w takiej iloÅ›ci, którÄ… używa siÄ™ do bezy. Deser robiÅ‚am z pewnymi obawami, jak zawsze, gdy debiutujÄ™ z jakimÅ› przepisem, ale o tym, że niepotrzebne one byÅ‚y, przekonaÅ‚am siÄ™ rano, gdy na stole zobaczyÅ‚am puste foremki i okruszki. W ciÄ…gu nocy pozostawiona do ostudzenia tarta, zniknęła. Z tego przepisu wychodzÄ… na szczęście dwie porcje, wiÄ™c udaÅ‚o mi siÄ™ spróbować i stwierdzić, że bÄ™dÄ™ z przyjemnoÅ›ciÄ… do tej wersji wracać. NastÄ™pnym razem sprawdzÄ™, jak smakuje z innymi owocami.
Składniki:
- 300 g mÄ…ki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka ekstraktu z wanilii
zalewa:
- 4 żółtka
- 150 g cukru białego ( ja dodałam niecałe 100 gram i było bardzo słodkie, ale podaję przepis oryginalny)
- 5 g soli
- 50 g mÄ…ki
- pół litra mleka
wiÅ›nie – pół litrowy sÅ‚oik kompotu albo 2 szklanki Å›wieżych lub mrożonych
Do mÄ…ki dodać pokrojone w kawaÅ‚ki masÅ‚o i zagnieść. Dodać cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy i ugniatać do uzyskania gÅ‚adkiego, równomiernego ciasta. Zawinąć je w kulkÄ™, zapakować w foliÄ™ i wÅ‚ożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie zrobić zalewÄ™ – czyli połączyć wszystkie skÅ‚adniki i dobrze je wymieszać. Powstaje bardzo pÅ‚ynna masa, ale nie należy siÄ™ obawiać, Å›wietnie zapiecze siÄ™ w piekarniku. Po wyjÄ™ciu ciasta z lodówki, wykleić nim wysmarowane masÅ‚em  foremki do tarty ( mi z tej porcji starczyÅ‚o na dwie – 24 cm i 19 cm). Na cieÅ›cie poukÅ‚adać odsÄ…czone wiÅ›nie bez pestek, a potem zalać je masÄ…. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec tartÄ™ przez 30 minut.
Tartę można jeść na ciepło albo mocno schłodzoną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
1 Response
mollisia says:
Świetny pomysł z zagospodarowaniem białek! ;) Dzięki za pomysł!