To kolejne danie przywiezione z podróży. Tym razem na nasz stół trafiło z londyńskiej dzielnicy Barking zamieszkanej głównie przez Hindusów. Kluczowe są przyprawy, najłatwiej kupić je na targu, których w stolicy Wielkiej Brytanii nie brakuje. Masala dostępna jest też w naszych sklepach, wystarczy tylko dobrze poszukać. Ta mieszanka ma charakterystyczny aromat, a mięso dobrze nią nasiąka.

 

Składniki:

    • pierÅ› z indyka
    • puszka groszku zielonego albo 250 g mrożonego
    • papryczka chili
    • 4 pomidory bez skórki
    • cebula
    • 2 zÄ…bki czosnku
    • koledra Å›wieża
    • 1,5 Å‚yżeczki garam masala
    • pół Å‚yżeczki kurkumy
    • 3 Å‚yżki oliwy

Na targu w Londynie można kupić porcję robionych na miejscu hinduskich dań.

CebulÄ™ i czosnek zeszklić na oliwie, dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Indyka pokorić w kostkÄ™ i wrzucić na patelniÄ™. ChwilÄ™ przesmażyć i dodać pokrojone w kostkÄ™ pomidory. Dusić 15 minut. Na koÅ„cu dodać odsÄ…czony groszek ( w przypadku mrożonego – trzeba go wczeÅ›nieć wrzucić na 3 minuty do wrzÄ…tku i odsÄ…czyć). Wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem obficie posypać kolendrÄ….

 Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, może dodać więcej papryki.

 

 

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected