To kolejne danie przywiezione z podróży. Tym razem na nasz stół trafiło z londyńskiej dzielnicy Barking zamieszkanej głównie przez Hindusów. Kluczowe są przyprawy, najłatwiej kupić je na targu, których w stolicy Wielkiej Brytanii nie brakuje. Masala dostępna jest też w naszych sklepach, wystarczy tylko dobrze poszukać. Ta mieszanka ma charakterystyczny aromat, a mięso dobrze nią nasiąka.
Składniki:
- pierÅ› z indyka
- puszka groszku zielonego albo 250 g mrożonego
- papryczka chili
- 4 pomidory bez skórki
- cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- koledra świeża
- 1,5 łyżeczki garam masala
- pół łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy
Na targu w Londynie można kupić porcję robionych na miejscu hinduskich dań.
CebulÄ™ i czosnek zeszklić na oliwie, dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Indyka pokorić w kostkÄ™ i wrzucić na patelniÄ™. ChwilÄ™ przesmażyć i dodać pokrojone w kostkÄ™ pomidory. Dusić 15 minut. Na koÅ„cu dodać odsÄ…czony groszek ( w przypadku mrożonego – trzeba go wczeÅ›nieć wrzucić na 3 minuty do wrzÄ…tku i odsÄ…czyć). Wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem obficie posypać kolendrÄ….
 Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, może dodać więcej papryki.