
Przygotowanie tych ciasteczek trwa dosÅ‚ownie moment. ÅÄ…cznie z pieczeniem można siÄ™ zmieÅ›cić w pół godziny. ZawierajÄ… tylko masÅ‚o, cukier i orzechy – minimalizm skÅ‚adników. WychodzÄ… pyszne, pomimo że sÄ… bez mÄ…ki i bez jajek.
Składniki:
- 20 dag zmielonych orzechów (zwykle daję włoskie, tym razem laskowe)
- 10-15 dag cukru pudru
- 10 dag zimnego masła
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i kłaść na pergamin zachowując spore odległości.
Piec w temperaturze 190 stopni około 10-12 minut. Uważać, żeby nie spalić. Ciasteczka lekko się rozpłaszczają podczas pieczenia. Studzić na metalowej kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. w metalowej puszce).
24 komentarze
pyza says:
czy zamiast masła może być margaryna ?
Agata says:
nie próbowałam nigdy z margaryną, bowiem zwykle do wypieków stosuję masło, więc ciężko mi się wypowiedzieć.obawiam się, że może to być juz nie to samo.
margot says:
pycha!!!
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/11/wspolne-pieczenie-na-orzechowy-tydzien.html
Agata says:
margot, cieszę się bardzo, że zdecydowałaś się je upiec :)
Iza says:
witam, mam problem, ciastka rozpłaszczyły się calkowicie po 5 minutach w piecu :( wszystko robilam zgodnie z przepisem..
Agata says:
Przykro mi bardzo :( Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że albo było nie tak coś z masłem, ale po prostu bardziej tłuste orzechy :/
wero555 says:
Na serio od 10 -125 minut na serio
Agata says:
OczywiÅ›cie 10-12 minut :) WdarÅ‚ siÄ™ chochlik, już poprawione – dziÄ™kujÄ™ za zwrócenie uwagi :)
eff says:
Ciastka rozpływa się w jeden placek, nierealne jest uzyskanie kulek takich jak na zdjęciu :-( i b. Słodkie dałam 13 dkg cukru,
Agata says:
Bardzo sÅ‚odkie wyszÅ‚y miÄ™dzy innymi dlatego, że siÄ™ rozpÅ‚aszczyÅ‚y, czyli wytopiÅ‚o siÄ™ masÅ‚o. NaprawdÄ™ nie wiem, co może być przyczynÄ… (prawdopodobnie tÅ‚uszcz – albo „oszukane” masÅ‚o, albo bardziej tÅ‚uste orzechy) :( Z tego przepisu wychodzÄ… nie tylko mi, tu dowód: http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/11/wspolne-pieczenie-na-orzechowy-tydzien.html
Lan-Bud says:
Ciastka Å›wietne, chociaż ilość cukru trzeba byÅ‚o zmniejszyć nawet o poÅ‚owÄ™ (ale to kwestia mojego przyzwyczajenia). Podrzucam też pomysÅ‚ aby ciastka nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… do lodów – nie tylko Å‚atwiej ale również wszystkie ciastka wychodzÄ… idealnie równe.
Agata says:
fajny pomysł z tą łyżką do lodów :) Ciasteczka wyjdą wówczas nieco większe, ale z pewnością równie smaczne!
Kasia says:
Jak ustawić piekarnik? Na termoobieg czy góra dół? Dodam, że mam piekarnik elektryczny :)
Agata says:
Góra dół będzie ok. Przed pieczeniem możesz ciasteczka dać do lodówki.
patka says:
Witam!
PIsaÅ‚aÅ›, że przyczynÄ… rozpÅ‚ywania siÄ™ ciasteczek może być masÅ‚o. Mam zatem pytanie – jakiego masÅ‚a używasz. Moje ciasteczka wyszÅ‚y pyszne, ale wyglÄ…dajÄ… jak talarki, a nie jak kuleczki.
Pozdrawiam
Agata says:
używam masła 82% tłuszczu, różnych marek. Masło warto dać zimne, prosto z lodówki
Ola says:
Z ciastek wyszedł jeden wielki placek orzechowy! Haha no cóż
Agata says:
dałaś zimne masło?
Alina says:
Ciasteczka wyszły super nie rozleciały się bo dałam 83 % masło (zimne starłam na tarce ) Dziękuję za przepis
Agata says:
bardzo siÄ™ cieszÄ™! :)
Kasia says:
Twoje ciastka na foto są cudowne i nie są wcale płaskie, więc podejrzewam jakieś przekłamanie w przepisie. Poza tym czas pieczenia: 10-125 min ??? To ile w końcu?
Agata says:
10-12 minut, już zmieniam i dziękuję za wychwycenie nieścisłości. Nic nie jest przekłamane, ciasteczka są robione z tego przepisu, czyli robione są kulki i jak widać, po upieczeniu kulkami już nie są, są lekko rozpłaszczone. Przed ich upieczeniem warto je schłodzić (lub użyć zimnego masła).
Klaudia says:
Mam pytanie czy zamiast zmiksowanych orzechów mogę dodać mąkę orzechową?
Agata says:
nigdy tak ni robiłam, jednak myślę, że nie powinno być z nią problemu :) Dodaj proszę tylko zimne masło.