ciasteczka orzechowe

Przygotowanie tych ciasteczek trwa dosłownie moment. Łącznie z pieczeniem można się zmieścić w pół godziny. Zawierają tylko masło, cukier i orzechy – minimalizm składników. Wychodzą pyszne, pomimo że są bez mąki i bez jajek.

ciasteczka orzechowe


Składniki:

  • 20 dag zmielonych orzechów (zwykle daję włoskie, tym razem laskowe)
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła

Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i kłaść na pergamin zachowując spore odległości.
Piec w temperaturze 190 stopni około 10-125 minut. Uważać, żeby nie spalić. Ciasteczka lekko się rozpłaszczają podczas pieczenia. Studzić na metalowej kratce.

Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. w metalowej puszce).

ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    16 komentarzy

    • Agata says:

      nie próbowałam nigdy z margaryną, bowiem zwykle do wypieków stosuję masło, więc ciężko mi się wypowiedzieć.obawiam się, że może to być juz nie to samo.

  1. Iza says:

    witam, mam problem, ciastka rozpłaszczyły się calkowicie po 5 minutach w piecu :( wszystko robilam zgodnie z przepisem..

    • Agata says:

      Przykro mi bardzo :( Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że albo było nie tak coś z masłem, ale po prostu bardziej tłuste orzechy :/

  2. Lan-Bud says:

    Ciastka świetne, chociaż ilość cukru trzeba było zmniejszyć nawet o połowę (ale to kwestia mojego przyzwyczajenia). Podrzucam też pomysł aby ciastka nakładać łyżką do lodów – nie tylko łatwiej ale również wszystkie ciastka wychodzą idealnie równe.

    • Agata says:

      fajny pomysł z tą łyżką do lodów :) Ciasteczka wyjdą wówczas nieco większe, ale z pewnością równie smaczne!

  3. patka says:

    Witam!
    PIsałaś, że przyczyną rozpływania się ciasteczek może być masło. Mam zatem pytanie – jakiego masła używasz. Moje ciasteczka wyszły pyszne, ale wyglądają jak talarki, a nie jak kuleczki.
    Pozdrawiam