ciasteczka orzechowe

Przygotowanie tych ciasteczek trwa dosÅ‚ownie moment. Łącznie z pieczeniem można siÄ™ zmieÅ›cić w pół godziny. ZawierajÄ… tylko masÅ‚o, cukier i orzechy – minimalizm skÅ‚adników. WychodzÄ… pyszne, pomimo że sÄ… bez mÄ…ki i bez jajek.

ciasteczka orzechowe


Składniki:

  • 20 dag zmielonych orzechów (zwykle dajÄ™ wÅ‚oskie, tym razem laskowe)
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 10 dag zimnego masÅ‚a

Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i kłaść na pergamin zachowując spore odległości.
Piec w temperaturze 190 stopni około 10-12 minut. Uważać, żeby nie spalić. Ciasteczka lekko się rozpłaszczają podczas pieczenia. Studzić na metalowej kratce.

Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. w metalowej puszce).

ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    24 komentarze

    • Agata says:

      nie próbowałam nigdy z margaryną, bowiem zwykle do wypieków stosuję masło, więc ciężko mi się wypowiedzieć.obawiam się, że może to być juz nie to samo.

  1. Iza says:

    witam, mam problem, ciastka rozpłaszczyły się calkowicie po 5 minutach w piecu :( wszystko robilam zgodnie z przepisem..

    • Agata says:

      Przykro mi bardzo :( Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że albo było nie tak coś z masłem, ale po prostu bardziej tłuste orzechy :/

  2. eff says:

    Ciastka rozpływa się w jeden placek, nierealne jest uzyskanie kulek takich jak na zdjęciu :-( i b. Słodkie dałam 13 dkg cukru,

  3. Lan-Bud says:

    Ciastka Å›wietne, chociaż ilość cukru trzeba byÅ‚o zmniejszyć nawet o poÅ‚owÄ™ (ale to kwestia mojego przyzwyczajenia). Podrzucam też pomysÅ‚ aby ciastka nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… do lodów – nie tylko Å‚atwiej ale również wszystkie ciastka wychodzÄ… idealnie równe.

    • Agata says:

      fajny pomysł z tą łyżką do lodów :) Ciasteczka wyjdą wówczas nieco większe, ale z pewnością równie smaczne!

  4. patka says:

    Witam!
    PIsaÅ‚aÅ›, że przyczynÄ… rozpÅ‚ywania siÄ™ ciasteczek może być masÅ‚o. Mam zatem pytanie – jakiego masÅ‚a używasz. Moje ciasteczka wyszÅ‚y pyszne, ale wyglÄ…dajÄ… jak talarki, a nie jak kuleczki.
    Pozdrawiam

  5. Alina says:

    Ciasteczka wyszły super nie rozleciały się bo dałam 83 % masło (zimne starłam na tarce ) Dziękuję za przepis

  6. Kasia says:

    Twoje ciastka na foto są cudowne i nie są wcale płaskie, więc podejrzewam jakieś przekłamanie w przepisie. Poza tym czas pieczenia: 10-125 min ??? To ile w końcu?

    • Agata says:

      10-12 minut, już zmieniam i dziękuję za wychwycenie nieścisłości. Nic nie jest przekłamane, ciasteczka są robione z tego przepisu, czyli robione są kulki i jak widać, po upieczeniu kulkami już nie są, są lekko rozpłaszczone. Przed ich upieczeniem warto je schłodzić (lub użyć zimnego masła).

    • Agata says:

      nigdy tak ni robiłam, jednak myślę, że nie powinno być z nią problemu :) Dodaj proszę tylko zimne masło.