Prawdziwie zimowe babeczki. Rozgrzewające, bo najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dodające energii, bo mające w sobie aż tabliczkę czekolady. Aromatyczne, bo czuć w nich nutę pomarańczy. I subtelnie okryte bitą śmietaną  oraz  granatem. Smakują  bardzo przyjemnie.

Składniki:

na 10 babeczek

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 gram masła
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy
  • 2 jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/4granata
  • łyżka cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Masło roztopić z czekoladą i dodać do masy. Na końcu wlać sok i wsypać skórkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić masłem i wlać do nich masę. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę ubić i dodać łyżkę cukru. Wymieszać, nakładać na babeczki, a na nią kilka ziaren granata.

CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected