krajanka piernikowo-marcepanowa

Pamiętam, jak w dzieciństwie w moim domu pojawiało się niemieckie domino, czyli kostka piernikowa z marcepanem. Krajanka pomimo że nie ma czekolady, mocno przywołuje te wspomnienia. Odkąd odkryłam ja kilka lat temu, nie wyobrażam sobie, by mogło jej zabraknąć na świątecznym stole.

krajanka piernikowo-marcepanowa

Składniki:

Ciasto:

  • 3 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko

Pasta migdałowa:

  • 200g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • Słoik powideł śliwkowych

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki Amaretto

Wszystkie składniki pasty marcepanowej utrzeć mikserem.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

W rondlu rozpuścić masło, miód i cukier, dodać przyprawy i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Całość lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 33×40. W razie konieczności podsypywać mąką, ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. na połowie ciasta (pół wg dłuższego boku) rozsmarować pastę marcepanową, pozostawiając 1 cm margines z trzech stron. Na wierzch rozsmarować równomiernie słoik powideł. Przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25 minut.

W czasie pieczenia przygotować lukier, czyli utrzeć alkohol (można dać zamiast niego sok z cytryny) z przesianym cukrem pudrem.

Upieczone ciasto lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Odkroić boki (po 1,5cm) i zostawić całość bez przykrycia na noc. pokroić na 2cm kwadraciki i przechowywać w szczelnej puszcze, oddzielając poszczególne warstwy papierem do pieczenia.

krajanka piernikowo-marcepanowa

krajanka piernikowo - marcepanowa

 

 

krajanka piernikowo-marcepanowa

Przepis to zmodyfikowany przepis bajaderki


Ciasteczka
Author: Agata

Get Connected