krajanka piernikowo-marcepanowa

Pamiętam, jak w dzieciństwie w moim domu pojawiało się niemieckie domino, czyli kostka piernikowa z marcepanem. Krajanka pomimo że nie ma czekolady, mocno przywołuje te wspomnienia. Odkąd odkryłam ja kilka lat temu, nie wyobrażam sobie, by mogło jej zabraknąć na świątecznym stole.

krajanka piernikowo-marcepanowa

Składniki:

Ciasto:

  • 3 1/3 szklanki mÄ…ki
  • 1 Å‚yżeczka sody
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1 Å‚yżka cynamonu
  • 1 Å‚yżeczka kardamonu
  • 1 Å‚yżeczka imbiru1/2 Å‚yżeczki zmielonej gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • 1/4 Å‚yżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masÅ‚a
  • 1 jajko

Pasta migdałowa:

  • 200g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • 3 Å‚yżki mleka
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z poÅ‚owy cytryny
  • 1 Å‚yżeczka olejku migdaÅ‚owego
  • SÅ‚oik powideÅ‚ Å›liwkowych

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 Å‚yżki Amaretto

Wszystkie składniki pasty marcepanowej utrzeć mikserem.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

W rondlu rozpuścić masło, miód i cukier, dodać przyprawy i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Całość lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.

Ciasto rozwaÅ‚kować na prostokÄ…t o wymiarach 33×40. W razie koniecznoÅ›ci podsypywać mÄ…kÄ…, ciasto jest elastyczne i dobrze siÄ™ waÅ‚kuje. na poÅ‚owie ciasta (pół wg dÅ‚uższego boku) rozsmarować pastÄ™ marcepanowÄ…, pozostawiajÄ…c 1 cm margines z trzech stron. Na wierzch rozsmarować równomiernie sÅ‚oik powideÅ‚. Przykryć drugÄ… poÅ‚owÄ… ciasta i zlepić brzegi.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25 minut.

W czasie pieczenia przygotować lukier, czyli utrzeć alkohol (można dać zamiast niego sok z cytryny) z przesianym cukrem pudrem.

Upieczone ciasto lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Odkroić boki (po 1,5cm) i zostawić całość bez przykrycia na noc. pokroić na 2cm kwadraciki i przechowywać w szczelnej puszcze, oddzielając poszczególne warstwy papierem do pieczenia.

krajanka piernikowo-marcepanowa

krajanka piernikowo - marcepanowa

 

 

krajanka piernikowo-marcepanowa

Przepis to zmodyfikowany przepis bajaderki


Ciasteczka
Author: Agata

Get Connected