Te ciasteczka weszły już na stałe do mojego świątecznego menu. Mają ta zaletę, że można je upiec tydzień wcześniej i trzymać w metalowej puszce. Wykonanie ich jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Ciasteczka w smaku są delikatne i maślane z nutą pomarańczy i czekolady – czyli jedno z moich ulubionych połączeń smaków.
Składniki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 250 g mąki
- 50g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem do białości, dodając żółtka. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wałkować na ok. 5cm i wycinać foremkami dowolne wzory. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 8-10 minut. Wystudzić na metalowej kratce.
Czekoladę posiekać i umieścić w misce nad gotującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Gotować do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do woreczka, delikatnie obciąć róg i dekorować.
Przepis na podstawie przepisu Bei