
Te ciasteczka weszÅ‚y już na staÅ‚e do mojego Å›wiÄ…tecznego menu. MajÄ… ta zaletÄ™, że można je upiec tydzieÅ„ wczeÅ›niej i trzymać w metalowej puszce. Wykonanie ich jest bardzo Å‚atwe i nie zajmuje dużo czasu. Ciasteczka w smaku sÄ… delikatne i maÅ›lane z nutÄ… pomaraÅ„czy i czekolady – czyli jedno z moich ulubionych połączeÅ„ smaków.
Składniki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 250 g mÄ…ki
- 50g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem do białości, dodając żółtka. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wałkować na ok. 5cm i wycinać foremkami dowolne wzory. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 8-10 minut. Wystudzić na metalowej kratce.
Czekoladę posiekać i umieścić w misce nad gotującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Gotować do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do woreczka, delikatnie obciąć róg i dekorować.
Przepis na podstawie przepisu Bei