Kruche ciasteczka pomarańczowe

Te ciasteczka weszły już na stałe do mojego świątecznego menu. Mają ta zaletę, że można je upiec tydzień wcześniej i trzymać w metalowej puszce. Wykonanie ich jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Ciasteczka w smaku są delikatne i maślane z nutą pomarańczy i czekolady – czyli jedno z moich ulubionych połączeń smaków.

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Składniki

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 250 g mąki
  • 50g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem do białości, dodając żółtka. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wałkować na ok. 5cm i wycinać foremkami dowolne wzory. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 8-10 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Czekoladę posiekać i umieścić w misce nad gotującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Gotować do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do woreczka, delikatnie obciąć róg i dekorować.

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Przepis na podstawie przepisu Bei


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected