pomarańczowa kasza manna

Przez lata zapomniałam o istnieniu kaszy manny. Przypomniała mi koleżanka i to na tyle skutecznie, że zaraz po pracy poszłam do sklepu by ją nabyć. Po przyjściu do domu mój wzrok przykuły pomarańcze. Muszę przyznać, że to był trafny wybór. Dzięki nim kaszka nie jest mdła, a pomarańczowy smak zwiastuje zbliżające się święta.

pomarańczowa kasza manna

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • mleko, ok 200 ml
  • 2-2,5 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • 4 suszone morele
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pomarańczę umyć i otrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok i dopełnić mlekiem tak, aby była szklanka. Zagotować razem z cukrem, gdy będzie gorące wsypać kaszę i doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu, dodać startą skórkę, pokrojone morele i wymieszać.

pomarańczowa kasza manna

pomarańczowa kasza manna

 

Desery
Author: Agata

Get Connected