ślimaki

Zbliżający się Sylwester jest doskonałą okazją do przygotowania wyjątkowego menu, czasem, w którym można spróbować tego, czego na tradycyjne obiady nie mamy odwagi podawać. Wszystkich sceptycznych zachęcam więc do zaryzykowania i poznania smaku ślimaków, które już bez problemu można kupić w naszych sklepach. Kilogram faszerowanych skorupek kosztuje około 50 złotych, są wypełnione masłem ziołowym z dodatkiem czosnku.

 

Skadniki

  • kilogram ślimaków
  • bagietka
  • 4 łyżki oliwy

Ślimaki wyjąć z opakowania, umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 5-7 minut do czasu aż zacznie wyciekać z nich nadzienia. Wyjąć ostrożnie. Z każdej skorupki wydłubać ślimaka i maczać go w sosie, który wypływa ze środka. Podawać z bagietką.

 

 

 

PrzepisyPrzystawkiRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    6 komentarzy

  1. Kasia says:

    Po co bawić sie w te muszle. Genialne rozwiazanie które polecam to slimaki w puszce polskiej firmy Polish Snail Holding – „Escargot- ślimak w sosie własnym”. Po 10 minutach na patelni smakują rewelacyjnie, ja uwielbiam z serem pleśniowy mi śmietaną. Wspaniale delikatne mięso.