Trufle karmelowe

Zbliża się Sylwester, czas blasku i brokatu. Trufle karmelowe idealnie pasują do tej atmosfery. Złote z wierzchu, w środku karmelowo-czekoladowe. Jak dla mnie to numer jeden wśród domowych pralinek. Są bardzo eleganckie, w smaku wykwintne i słodkie zarazem.

Trufle karmelowe

Składniki (na 55 sztuk):

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 300g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie sól gruboziarnista

Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Zrobić karmel, czyli rozpuścić w rondlu cukier. Połowę wylać na blaszkę (lub deskę) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżką. Na wierzch można posypać sól gruboziarnistą. Drugą połowę karmelu zagrzać, dodać masło, śmietanę i wszystko wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Masę karmelową przelać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Ostudzić, wstawić do lodówki, aby masa stężała na tyle, by móc turlać kulki.

Zastygnięty na papierze karmel rozdrobnić za pomocą wałka. Podczas wałkowania powstaną małe kryształki i złoty pył.

Jak masa będzie wystarczająco zastygnięta, nakładać małą łyżeczką porcje i turlać kulki wielkości orzecha. Wierzch obtoczyć w pokruszonym karmelu. Włożyć do małych papilotek i przechowywać w puszcze. Trzymam w lodówce, wyciągam wcześniej i spożywam w temperaturze pokojowej.

Trufle karmelowe

Przepis na podstawie przepisu Bakerlady


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze