Propozycja w  sam raz na zaśnieżone zimowe popołudnia. Do zrobienia w kilka minut. Babeczki pełne czekolady przyjemnie rozgrzewają, dodają energii i poprawiają nastrój. Najlepsze są jeszcze ciepłe, popijane kawą albo herbatą. Jeśli zostaną na poranne śniadanie, co rzadko się zdarza, polecam towarzystwo mleka. 

Składniki:

  • 50 g masła
  • 70 g czekolady gorzkiej – z co najmniej 70 procent kakao
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną w kostki czekoladę. Po całkowitym rozpuszczeniu przestudzić. W tym czasie zmiksować cukier z jajkiem i żółtkiem na gładką masę. Dodać mleko i masę czekoladową, wymieszać lekko i przesiać mąkę z proszkiem. Ponownie delikatnie wymieszać łyżką, tylko tak, żeby składniki się połączyły. Foremki wysmarować odrobiną masła i wlewać masę i piec około 12 minut w piekraniku nagrzanym do 160 stopni.

Babeczki można oprószyć cukrem pudrem albo udekorować kawałkami czekolady.

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response