
Dosyć często mam tak, że przeglądając blogi kulinarne, gazety czy książki widzę coś, co absolutnie koniecznie muszę wypróbować. Tak było też z tym przepisem. Odkąd zobaczyłam go na blogu Bei, wiedziałam, że to mój smak. I nie pomyliłam się. Karmelizowana cebula jest rewelacyjna! W smaku nie rozpoznałabym chyba, że to cebula. Smak jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam figowego)
- pół łyżeczki soli
- 300ml czerwonego, wytrawnego wina
CebulÄ™ pokroić w plasterki – można zetrzeć na tarce (użyÅ‚am szatkownicy w KitchenAid). w dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać oliwÄ™ i dusić cebulÄ™ do miÄ™kkoÅ›ci przez kilkanaÅ›cie minut. Dodać sól, cukier, ocet balsamiczny oraz wino i dusić na maÅ‚ym ogniu przez ok 45 minut mieszajÄ…c od czasu do czasu. SkarmelizowanÄ… cebulÄ™ przeÅ‚ożyć do suchego, wyparzonego wczeÅ›niej sÅ‚oika i szczelnie zakrÄ™cić.
Konfitura z cebuli jest doskonałym dodatkiem do serów, pasztetów i pieczonych mięs. Wkrótce też zrobię tartę z tą cebulą.
9 komentarzy
Bea says:
Milo mi Siostro_D. ze i Tobie karmelizowana cebula przypadla do gustu :)
Pozdrawiam serdecznie!
Bea says:
PS. Bardzo mozliwe, ze 'Agata’ to nie jest jednak Siostra_D. ktora znam z forum CC, w razie czego wiec przepraszam za ewentualna powyzsza pomylke… ;)
Agata says:
to ja, to ja :) wÅ‚aÅ›nie jem chleb z pasztetem i cebulÄ… – ona naprawdÄ™ uzależnia :)
Bea says:
Ufff… Bo juz myslalam, ze popelnilam gafe ;)
Zgadzam sie – ona faktycznie uzaleznia :)
Paulina says:
Świetna cebula, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :) Pewnie niebawem dołączę do grona uzależnionych :)
Åepek Mini says:
przechowywac cebulkÄ™ w lodowce czy temp. pokojowa????
Agata says:
Przechowywać w lodówce, podawać w temperaturze pokojowej (taka najsmaczniejsza) :)
ejti says:
a to samo tylko ze zwykla cebula? Jak wyjdzie?
Agata says:
smacznie, ale ostrzej. Czerwona cebula jest łagodniejsza i lepiej komponuje się z cukrem i winem, ale jeśli nei masz pod ręka czerwonej, to możesz dowolnie eksperymentować :)