karmelizowana cebula

Dosyć często mam tak, że przeglądając blogi kulinarne, gazety czy książki widzę coś, co absolutnie koniecznie muszę wypróbować. Tak było też z tym przepisem. Odkąd zobaczyłam go na blogu Bei, wiedziałam, że to mój smak. I nie pomyliłam się. Karmelizowana cebula jest rewelacyjna! W smaku nie rozpoznałabym chyba, że to cebula. Smak jest naprawdę wyjątkowy.

karmelizowana cebula

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 Å‚yżki oliwy
  • 3 Å‚yżki brÄ…zowego cukru
  • 2 Å‚yżki octu balsamicznego (użyÅ‚am figowego)
  • pół Å‚yżeczki soli
  • 300ml czerwonego, wytrawnego wina

CebulÄ™ pokroić w plasterki – można zetrzeć na tarce (użyÅ‚am szatkownicy w KitchenAid). w dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać oliwÄ™ i dusić cebulÄ™ do miÄ™kkoÅ›ci przez kilkanaÅ›cie minut. Dodać sól, cukier, ocet balsamiczny oraz wino i dusić na maÅ‚ym ogniu przez ok 45 minut mieszajÄ…c od czasu do czasu. SkarmelizowanÄ… cebulÄ™ przeÅ‚ożyć do suchego, wyparzonego wczeÅ›niej sÅ‚oika i szczelnie zakrÄ™cić.

Konfitura z cebuli jest doskonałym dodatkiem do serów, pasztetów i pieczonych mięs. Wkrótce też zrobię tartę z tą cebulą.

czerwona cebula

karmelizowana cebula

karmelizowana cebula

Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. Bea says:

    PS. Bardzo mozliwe, ze 'Agata’ to nie jest jednak Siostra_D. ktora znam z forum CC, w razie czego wiec przepraszam za ewentualna powyzsza pomylke… ;)

    • Agata says:

      smacznie, ale ostrzej. Czerwona cebula jest łagodniejsza i lepiej komponuje się z cukrem i winem, ale jeśli nei masz pod ręka czerwonej, to możesz dowolnie eksperymentować :)