karmelizowana cebula

Dosyć często mam tak, że przeglądając blogi kulinarne, gazety czy książki widzę coś, co absolutnie koniecznie muszę wypróbować. Tak było też z tym przepisem. Odkąd zobaczyłam go na blogu Bei, wiedziałam, że to mój smak. I nie pomyliłam się. Karmelizowana cebula jest rewelacyjna! W smaku nie rozpoznałabym chyba, że to cebula. Smak jest naprawdę wyjątkowy.

karmelizowana cebula

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam figowego)
  • pół łyżeczki soli
  • 300ml czerwonego, wytrawnego wina

Cebulę pokroić w plasterki – można zetrzeć na tarce (użyłam szatkownicy w KitchenAid). w dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dusić cebulę do miękkości przez kilkanaście minut. Dodać sól, cukier, ocet balsamiczny oraz wino i dusić na małym ogniu przez ok 45 minut mieszając od czasu do czasu. Skarmelizowaną cebulę przełożyć do suchego, wyparzonego wcześniej słoika i szczelnie zakręcić.

Konfitura z cebuli jest doskonałym dodatkiem do serów, pasztetów i pieczonych mięs. Wkrótce też zrobię tartę z tą cebulą.

czerwona cebula

karmelizowana cebula

karmelizowana cebula

Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. Bea says:

    PS. Bardzo mozliwe, ze 'Agata’ to nie jest jednak Siostra_D. ktora znam z forum CC, w razie czego wiec przepraszam za ewentualna powyzsza pomylke… ;)

    • Agata says:

      smacznie, ale ostrzej. Czerwona cebula jest łagodniejsza i lepiej komponuje się z cukrem i winem, ale jeśli nei masz pod ręka czerwonej, to możesz dowolnie eksperymentować :)