Tej zimy namiętnie wykorzystuję granaty, zachwycona ich rubinowym odcieniem, słodyczą pestek, niestrudzenie szukam kolejnych inspiracji. Do drobiu owoce pasują wyśmienicie, nieco kwaśne, delikatnie soczyste, zaostrzone wytrawnym białym winem i świeżo mielonym pieprzem. Przełamane miodem i dla równowagi wymieszane z drobno posiekaną cebulą. Najpierw zredukowane, potem zagęszczone, by ostatecznie towarzyszyć mogło lekko zarumienionej piersi z kurczaka.

składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 20 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • pieprz, sól
  • szczypiorek do dekoracji

sos:

  • granat
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki bulionu
  • pieprz

Pierś delikatnie rozbić i przyprawić i obtoczyć w mące, jajku i migdałach. Usmażyć na oliwie.

Sos:

Wino wlać do rondelka, dodać posiekaną drobno cebulę. Na małym ogniu podgrzewać, aż większość wina wyparuje (ok 5 minut). Granata wydrążyć, z części pestek wycisąć sok i dodać do wina. Wlać bulion , gotować 5 minut i dodać miód. Doprawić mocno pieprzem, podgrzewać do zgęstnienia. Na końcu wymieszać z pozostałymi pestkami granata.

 

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected