Niezobowiązujące, z niewielką ilością mąki i sporą porcją orzechów, podkreślone wanilią, babeczki błyskawiczne. Przepis nawet dla opornych, jego realizacja polega na wymieszaniu wszystkiego i wstawieniu do piekarnika. W wersji saute doskonałe do śniadaniowej herbaty, w wyrafinowanej, z kremem kuszące przy popołudniowej kawie.

 

Składniki:

  • 80 g włoskich orzechów, mogą być zmielone
  • 10 g orzechów w całości do dekoracji
  • 4 łyżki masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 70 g mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół   łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół   łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • skorka otarta z cytryny
  • 250 g sera mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Orzechy zmielić na gładką masę, dodać masło i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, a potem z masą orzechową. Dodać skorke z cytryny i delikatnie roztrzepane jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego, miskować wszystko przez kilka minut. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać po łyżce ciasta. Babeczki wyrosną. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut.

Krem:

Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią, schłodzić w lodówce i dekorować ostudzone babeczki. Na końcu udekorować orzechami.

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected