Niezobowiązujące, z niewielką ilością mąki i sporą porcją orzechów, podkreślone wanilią, babeczki błyskawiczne. Przepis nawet dla opornych, jego realizacja polega na wymieszaniu wszystkiego i wstawieniu do piekarnika. W wersji saute doskonałe do śniadaniowej herbaty, w wyrafinowanej, z kremem kuszące przy popołudniowej kawie.
Składniki:
- 80 g włoskich orzechów, mogą być zmielone
- 10 g orzechów w całości do dekoracji
- 4 łyżki masła
- 70 g brązowego cukru
- 70 g mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- skorka otarta z cytryny
- 250 g sera mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Orzechy zmielić na gładką masę, dodać masło i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, a potem z masą orzechową. Dodać skorke z cytryny i delikatnie roztrzepane jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego, miskować wszystko przez kilka minut. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać po łyżce ciasta. Babeczki wyrosną. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Krem:
Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią, schłodzić w lodówce i dekorować ostudzone babeczki. Na końcu udekorować orzechami.
1 Response
Grażyna says:
Piękne i pyszne :)