Od kilku dni miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Ciągle jednak brakowało mi czasu na to co najdłużej trwa w takiej produkcji – wyrastanie ciasta. Zaryzykowałam i zrobiłam masę  ekspresową, bo chłodzoną w lodówce zaledwie przez godzinę. Z piekarnika wyjęłam rumiane, delikatnie maślane i puszyste rogaliki. Nadziewane przygotowanymi latem niesłodzonymi  śliwkowymi powidłami chyba dobrze smakują, bo zniknęły błyskawicznie.

 Składniki:

  • 100 g masła
  • 25 g drożdży
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • szczypta soli
  •  2 jajka
  • powidła śliwkowe
  • 3 łyżki mleka

Masło roztopić, przestudzić. W tym czasie pokruszyć drożdże i zalać mlekiem, dodać 4 łyżeczki cukru i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut. Potem w misce wymieszać mąkę z solą, dodać roztwór drożdżowy, wbić jajko  i masło. Wymieszać drewinianą łyżką aż powstanie gładka masa.  Przykryć ściereczką i włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, będzie lekko wyrośnięte i sztywniejsze.  Podzielić je na 3 części, każdą obsypać mąką, zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąką desce. Potem rozwałkować tak, by powstał okrąg. Z niego wycinać niewielkie trójkąty ( kształt tych, na które kroi się pizzę). Na każdy z trójkątów ułożyć łyżeczkę powideł. Zawinąć w rulonik, docisnąć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem rozmieszanym z jajkiem oraz oprószyć cukrem. Piec w 200 stopniach około 12-15 minut. ( Trzeba kontrolować – mają być zarumienione )

 

 

 

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić – muszą dojść do siebie. Można je jeszcze oprószyć cukrem pudrem.

CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected