
 Od kilku dni miaÅ‚am ochotÄ™ na drożdżowe rogaliki. CiÄ…gle jednak brakowaÅ‚o mi czasu na to co najdÅ‚użej trwa w takiej produkcji – wyrastanie ciasta. ZaryzykowaÅ‚am i zrobiÅ‚am masÄ™  ekspresowÄ…, bo chÅ‚odzonÄ… w lodówce zaledwie przez godzinÄ™. Z piekarnika wyjęłam rumiane, delikatnie maÅ›lane i puszyste rogaliki. Nadziewane przygotowanymi latem niesÅ‚odzonymi  śliwkowymi powidÅ‚ami chyba dobrze smakujÄ…, bo zniknęły bÅ‚yskawicznie.
 Składniki:
- 100 g masła
- 25 g drożdży
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 5 łyżeczek cukru
- 2 niepełne szklanki mąki
- szczypta soli
- Â 2 jajka
- powidła śliwkowe
- 3 łyżki mleka
Masło roztopić, przestudzić. W tym czasie pokruszyć drożdże i zalać mlekiem, dodać 4 łyżeczki cukru i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut. Potem w misce wymieszać mąkę z solą, dodać roztwór drożdżowy, wbić jajko  i masło. Wymieszać drewinianą łyżką aż powstanie gładka masa.  Przykryć ściereczką i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, bÄ™dzie lekko wyroÅ›niÄ™te i sztywniejsze. Podzielić je na 3 części, każdÄ… obsypać mÄ…kÄ…, zagnieść i rozwaÅ‚kować na oprószonej mÄ…kÄ… desce. Potem rozwaÅ‚kować tak, by powstaÅ‚ okrÄ…g. Z niego wycinać niewielkie trójkÄ…ty ( ksztaÅ‚t tych, na które kroi siÄ™ pizzÄ™). Na każdy z trójkÄ…tów uÅ‚ożyć Å‚yżeczkÄ™ powideÅ‚. Zawinąć w rulonik, docisnąć. UkÅ‚adać na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem rozmieszanym z jajkiem oraz oprószyć cukrem. Piec w 200 stopniach okoÅ‚o 12-15 minut. ( Trzeba kontrolować – majÄ… być zarumienione )
Po wyjÄ™ciu z piekarnika wystudzić – muszÄ… dojść do siebie. Można je jeszcze oprószyć cukrem pudrem.