Tym, co najwspanialsze w tej sałatce jest świeża mięta. Nie bez powodu wykorzystywana całymi garściami na Bliskim Wschodzie. Tabbouleh serwuje każda szanująca się arabska restauracja. W oryginalnej wersji powinna być użyta pszenna kasza bulgur. W dostosowanej do naszych warunków, świetnie sprawdza się kuskus.

składniki:

  • szklanka kaszy kuskus
  • cebula szalotka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ogórek dÅ‚ugi
  • garść Å›wieżej miÄ™ty
  • 4 Å‚yżki oliwy
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz

Kuskus zalać wodą i poczekać aż nasiąknie. Przestudzić.Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórka w niewielką kostkę. Miętę i cebulę poszatkować. Oliwę wymieszać z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Schłodzić. Do zimnej kaszy dodać warzywa i zalać sosem. Wymieszać. Podawać z grzankami.

PrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected