Tym, co najwspanialsze w tej sałatce jest świeża mięta. Nie bez powodu wykorzystywana całymi garściami na Bliskim Wschodzie. Tabbouleh serwuje każda szanująca się arabska restauracja. W oryginalnej wersji powinna być użyta pszenna kasza bulgur. W dostosowanej do naszych warunków, świetnie sprawdza się kuskus.
składniki:
- szklanka kaszy kuskus
- cebula szalotka
- 4 pomidorki koktajlowe
- ogórek długi
- garść świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz
Kuskus zalać wodą i poczekać aż nasiąknie. Przestudzić.Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórka w niewielką kostkę. Miętę i cebulę poszatkować. Oliwę wymieszać z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Schłodzić. Do zimnej kaszy dodać warzywa i zalać sosem. Wymieszać. Podawać z grzankami.