Gruszki kupione zostały do sałatki. Orzechy miały zostać zmielone. Czekolada namiętnie wykorzystywana do świątecznych wypieków skończyła się dwa tygodnie temu. Ale otworzyłam bloga Francuzki z Kalifornii. I przypomniały mi się te wszystkie kuszące desery, które planowałam obowiązkowo zrobić w swojej kuchni. Z deszczowym nieprzyjemnym popołudniem najlepiej komponowała się gorzka czekolada i karmelizowana na moją własną odpowiedzialność gruszka. Wszystko oprószone szczyptą cynamonu na moim ulubionym kruchym waniliowym spodzie.

 

składniki:

ciasto:

  • 120 g masła
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • laska wanilii

Krem:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • mała śmietana 30 lub 36%
  • 50 ml mleka
  • łyżka kako
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • jajko
  • 2 gruszki

Mąkę przesiać i wysypać na deskę, dodać pokrojone w małe kostki masło. Zagnieść tak, by powstały grudki. Laskę wanilii rozciąć, wydłubać ziarenka i dodać do cukru. Wymieszać. W cieście zrobić wgłębienie i wbić jajko, a je przysypać cukrem z wanilią. Wyrobić ciasto, ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawinąć w folię i schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i napełnić foremki. Piec 12 minut w 180 stopniach.

Krem:

Śmietankę wlać do garnka, dodać mleko, lekko podgrzać, wrzucić połamaną w kostki czekoladę i kako oraz cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Jajko rozbić w miseczce, powoli wlać do masy czekoladowej. Podgrzewać, cały czas mieszając do czasu połączenia wszystkich składników. Przestudzić chwilę, a potem wylać na upieczone spody i piec 20 minut w 160 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia na każdą z babeczek wyłożyć plaster gruszki

Gruszki:

Gruszki pociąć na cieńkie plastry. W miseczce wymieszać 3 łyżki brązowego cukru i łyżkę cynamonu. Każdy z plastrów obtoczyć w mieszance i podsmażyć z obu stron na gorącej patelni natartej masłem.

CiasteczkaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze