Gruszki kupione zostały do sałatki. Orzechy miały zostać zmielone. Czekolada namiętnie wykorzystywana do świątecznych wypieków skończyła się dwa tygodnie temu. Ale otworzyłam bloga Francuzki z Kalifornii. I przypomniały mi się te wszystkie kuszące desery, które planowałam obowiązkowo zrobić w swojej kuchni. Z deszczowym nieprzyjemnym popołudniem najlepiej komponowała się gorzka czekolada i karmelizowana na moją własną odpowiedzialność gruszka. Wszystko oprószone szczyptą cynamonu na moim ulubionym kruchym waniliowym spodzie.
składniki:
ciasto:
- 120 g masła
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- jajko
- laska wanilii
Krem:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- mała śmietana 30 lub 36%
- 50 ml mleka
- łyżka kako
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki cynamonu
- jajko
- 2 gruszki
Mąkę przesiać i wysypać na deskę, dodać pokrojone w małe kostki masło. Zagnieść tak, by powstały grudki. Laskę wanilii rozciąć, wydłubać ziarenka i dodać do cukru. Wymieszać. W cieście zrobić wgłębienie i wbić jajko, a je przysypać cukrem z wanilią. Wyrobić ciasto, ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawinąć w folię i schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i napełnić foremki. Piec 12 minut w 180 stopniach.
Krem:
Śmietankę wlać do garnka, dodać mleko, lekko podgrzać, wrzucić połamaną w kostki czekoladę i kako oraz cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Jajko rozbić w miseczce, powoli wlać do masy czekoladowej. Podgrzewać, cały czas mieszając do czasu połączenia wszystkich składników. Przestudzić chwilę, a potem wylać na upieczone spody i piec 20 minut w 160 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia na każdą z babeczek wyłożyć plaster gruszki
Gruszki:
Gruszki pociąć na cieńkie plastry. W miseczce wymieszać 3 łyżki brązowego cukru i łyżkę cynamonu. Każdy z plastrów obtoczyć w mieszance i podsmażyć z obu stron na gorącej patelni natartej masłem.
3 komentarze
Mama Alergika says:
Uwielbiam orzechy i czekoladę a w połączeniu z gruszką, pycha! Wyglądają cudownie i zapewne tak smakują:)
onionchoco says:
I to jest to!
Gdzie orzechy tam i ja :) Bardzo fajny deser.
Marzena says:
Witam , ale ile to jest mała śmietaną, chce zrobić ten krem , ale nie wiem ile ml dag tej śmietany ,jeśli pani może napisać to poproszę