Jajka gotowane w szklankach, dwie kajzerki i biaÅ‚a kawa – tak wyglÄ…daÅ‚o tradycyjne przedwojenne austriackie Å›niadanie. Ta kompozycja przy porannym posiÅ‚ku wciąż bywa dla mnie inspiracjÄ…. Tutaj jednak jajka wrzuciÅ‚am do wrzÄ…tku z octem, a potem dopiero przeÅ‚ożyÅ‚am do szklanek. Na dnie zamiast masÅ‚a znalazÅ‚a się warstwa biaÅ‚ego puszystego sera, przyprawionego odrobinÄ… papryki, pieprzu i soli. Do tego jeszcze gorÄ…ce chrupiÄ…ce grzanki, muÅ›niÄ™te zaledwie kroplÄ… oliwy.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 Å‚yżki octu winnego
  • 2 Å‚yżeczki szczypiorku
  • Å‚yżeczka koperku
  • 4 Å‚yżki kremowego biaÅ‚ego sera
  • Å‚yżka majonezu
  • kawaÅ‚ek papryki czerwonej
  • pieprz, sól, papryka ostra

Ser rozdrobnić, dodać szczypiorek, majonez i przyprawić solą, papryką i pieprzem. Warstę ułożyć na dnie szklanki, na to poszatkowany drobno szczypiorek i paprykę. Potem znowu warstwę sera i szczypiorku. Jajka dobrze umyć, w granku zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Jajko delikatnie wbić na talerzyk, a potem zsunąć do wrzątku. Potem błyskawicznie łyżką uformować je, tak by białko nie rozlało się po całej powierzchni. Gotować 3,5 minuty. Wyjąć ostrożnie. Odcedzić i ułożyć na w szklance z masą serową. Posypać papryką i udekorować szczypiorkiem i koperkiem.

Grzanki:

  • bagietka lub buÅ‚ka pszenna
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • Å‚yżeczka grubej soli

Bagietkę pokroić w plastry i skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 10 minut. Przed podaniem posypać grubą solą.

PrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected