
Jajka gotowane w szklankach, dwie kajzerki i biaÅ‚a kawa – tak wyglÄ…daÅ‚o tradycyjne przedwojenne austriackie Å›niadanie. Ta kompozycja przy porannym posiÅ‚ku wciąż bywa dla mnie inspiracjÄ…. Tutaj jednak jajka wrzuciÅ‚am do wrzÄ…tku z octem, a potem dopiero przeÅ‚ożyÅ‚am do szklanek. Na dnie zamiast masÅ‚a znalazÅ‚a się warstwa biaÅ‚ego puszystego sera, przyprawionego odrobinÄ… papryki, pieprzu i soli. Do tego jeszcze gorÄ…ce chrupiÄ…ce grzanki, muÅ›niÄ™te zaledwie kroplÄ… oliwy.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki szczypiorku
- łyżeczka koperku
- 4 łyżki kremowego białego sera
- łyżka majonezu
- kawałek papryki czerwonej
- pieprz, sól, papryka ostra
Ser rozdrobnić, dodać szczypiorek, majonez i przyprawić solą, papryką i pieprzem. Warstę ułożyć na dnie szklanki, na to poszatkowany drobno szczypiorek i paprykę. Potem znowu warstwę sera i szczypiorku. Jajka dobrze umyć, w granku zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Jajko delikatnie wbić na talerzyk, a potem zsunąć do wrzątku. Potem błyskawicznie łyżką uformować je, tak by białko nie rozlało się po całej powierzchni. Gotować 3,5 minuty. Wyjąć ostrożnie. Odcedzić i ułożyć na w szklance z masą serową. Posypać papryką i udekorować szczypiorkiem i koperkiem.
Grzanki:
- bagietka lub bułka pszenna
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka grubej soli
Bagietkę pokroić w plastry i skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 10 minut. Przed podaniem posypać grubą solą.