Skwierczące krewetki w najznakomitszym hiszpańskim wydaniu. Urzekają wszystkich tych, których podniebienia potrzebują silnych doznań. Oliwa nascysona maleńkimi czerwonymi papryczkami pili pili o niesamowitej sile. W ostatniej chwili dodane sparzone krewetki. Trzeba uważać, by nie poparzyć sobie rąk i języka. Warto jednak zaryzykować, skoro z rozkoszą robi to cała Andaluzja.
Składniki:
na 4 porcje
- 250 g krewetek
- 5 ząbków czosnku
- 10 suszonych papryczek chili lub 5 świeżych ( w oryginale są pili-pili, ale je bardzo trudno dostać w Polsce)
- 1,5 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- bułka
Krewteki umyć i sparzyć. Oliwę rozlać do niewielkich żaroodpornych miseczek. Dodać papryczki, sól i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 5 minutach, gdy oliwa zacznie skwierczeć ostrożnie wyjąć miseczki, dodać krewetki. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut. W ostatniej minucie dodać plasterki czosnku. Przed podaniem posypać obficie sypką papryką.
Podawać z bułką, którą należy moczyć w oliwie. Trzeba bardzo uważać, bo oliwa jest gorąca.
9 komentarzy
Pyza says:
a nie chodzi przypadkiem o papryczki piri-piri?
Sylwia says:
To przepis wraz z nazwa zaczerpniety od znajomego Hiszpana z Madrytu, identycznie zatytulowane bylo to danie w wielu restauracjach w Maladze czy Granadzie. Moja – podobna, jak Twoja watpliwosc, zostala rozwiana wyjasnieniem, ze Hiszpanie zupelnie inaczej wymawiaja ( i tym samym nazywaja) rozmaite rzeczy niz robia to kucharze chociazby w w Ameryce Poludniowej. Dlatego dodalam, ze to krewetki w hiszpanskim wydaniu:)
DarkANGELika says:
To musi być strasznie ostre, a takie dania lubię najbardziej;)
Kara says:
W Portugalii mówi się na nie piri-piri :))
Agata says:
Kara, też miałam wątpliwości, ale zarówno piri-piri, jak i pili-pili są poprawnymi nazwami. Przynajmniej tak mówi wikipedia ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Piri-piri
pol says:
doskonale!!!!! Polecam!!! Nie dla mięczaków :)
Asia says:
Mam pytanie, gdzie mogę kupić takie naczynie do krewetek pili pili ?
Agata says:
Te zostały przywiezione z Hiszpanii, ale można je zrobić w dowolnym naczynia zaroodpornym :)
Julia says:
O, te hiszpańskie krewetki to prawdziwy majstersztyk kulinarny! Dzięki za przepis, z pewnością spróbuję tego wyjątkowego dania. Oliwa, papryczki chili i aromatyczny czosnek – to brzmi jak prawdziwa uczta dla podniebienia.