
Przepisów na rosół jest wiele i wiem, że każdy, kto gotuje, ma ten najlepszy. WyciÄ…gniÄ™ty ze starego zeszytu babci albo mamy, doprawionymi sprawdzonymi przez lata rodzinnymi radami. Nie zamierzam z żadnym z nich polemizować, do ani jednego porównywać swojego – oczywiÅ›cie najlepszego rosoÅ‚u. Polecam jedynie nieco inny dodatek. Zamiast tradycyjnego makaronu, kluski ulepione z parmezanu. Do tego kilka ziarenek kolorowego pieprzu i liść bazylii. Niby niewielka zmiana, a jednak tradycyjny rosół nabiera innego smaku.
składniki:
- 1,5 kg woÅ‚owiny – polecam mieszankÄ™ – szonder, mostek, antrykot
- wÅ‚oszczyzna – 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, seler, por
- 4 zÄ…bki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pieprz w ziarnach
- sól
MiÄ™so pokroić na kawaÅ‚ki opÅ‚ukać, zalać 2 litrami zimÂnej wody i gotować 1,5 godziny na maÅ‚ym ogniu, co jakiÅ› czas zbierajÄ…c szumowiny. W miÄ™dzyczasie obrać cebulÄ™, opÅ‚ukać, przekroić na pół, przypiec na patelni. PozostaÅ‚e warzywa obrać, umyć, pokroić. Razem z cebulÄ… dodać do rosoÅ‚u, gdy minie 1.5 godziny gotowania miÄ™sa. Wrzucić czosnek, grzyby, pieprz, ziele, liÅ›cie laurowe. Gotować kolejne 2 godziny na maÅ‚ym ogniu. Na koniec posolić. Przed podaniem przecedzić. MiÄ™so z rosoÅ‚u Å›wietnie nadadaje siÄ™ do pasztetów, na farsz do krokietów lub pierogów. Bardzo dobre jest też jedzone jeszcze ciepÅ‚e z odrobinÄ… chrzanu i Å›wieżą pszennÄ… buÅ‚kÄ….
Kluski:
-  żółtko
- 25 g świeżo parmezanu
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Parmezan zetrzeć na drobnej tarce dodać żółtko i mąkę, wymieszać i przyprawić gałką, solą oraz pieprzem. Ugniatać aż powstanie gładka masa, gdy będzie za sucha dodać odrobinę wody. Uformować niewielkie kluseczki rolując kawałek ciasta na stolnicy. Pozostawić na 15 minut do wyschnięcia. Gotować w rosole.
Rosół udekorować listkiem bazylii.
3 komentarze
Kura Domowa says:
RzeczywiÅ›cie fajnie jest zmienić dodatki do rosoÅ‚u, a ten jest taki wykwintny. Ja czasami jak mi siÄ™ makaron znudzi jem rosół z… ziemniakami:)
Yaco says:
Wczoraj skorzystałem z tego przepisu. Super sprawa. Polecam każdemu miłośnikowi rosołu :) Pycha!
Kami says:
Podobną potrawę jadłam kiedyś w czeskiej knajpie :) Wtedy podany rosół był dodatkowo mocno czosnkowy. I od tej pory czasami sama wieczorem daję sobie ser żółty oraz wciskam zabek czosnku :)