Karmelizowana cebula potrafi uzależnić, w zasadzie w każdej postaci. W połączeniu z serem pleśniowym chyba najbardziej. Dlatego tak bardzo zasmakowałam się w tarcie z karmelizowaną cebulą, którą przygotowuje się błyskawicznie (pod warunkiem, że ma się cebulę :) .
Składniki:
- 0,5 opakowania ciasta francuskiego (ciasto przekroić wzdłuż)
- 3 łyżki karmelizowanej cebuli
- 60g sera pleśniowego
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Podłużną formę do tarty wyłóż ciastem francuskim (jeśli nie macie takiej formy, wystarczy, że ciasto położycie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia). Rozłóż cebulę. Na wierzch nałóż pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Piecz ok. 15 minut.
5 komentarzy
DarkANGELika says:
Narobiłaś mi smaka;) Uwielbiam karmelizowaną cebulkę;)
Mama Alergika says:
Muszę wypróbować skoro to takie dobre:)
piegusek1976 says:
wspaniale wygląda, a możesz zdradzić gdzie można nabyć taką formę? szukam jej dość długo ale bezskutecznie:(
Agata says:
Rozumiem dokładnie Twój problem doskonale, też jej nie znalazłam w Polsce. Dostałam ją od bardzo życzliwej osoby z Belgii :)
Fotografia eventowa Śląsk says:
Pychotka! na pewno spróbuję!