To danie powstało, jak wiele w mojej kuchni, z resztek. Czego nie udało mi się wykorzystać wcześniej, połączyłam i podałam w zupełnie innej, ale nie mniej atrakcyjnej formie. Wracam do tego zestawu chętnie, czasami jako przystawki, a po dodaniu zapiekanych ziemniaków na moim stole  pojawia się też w roli głównej. Dla tych, którzy pierwszy raz się z nim spotykają, zawartość bywa niespodzianką. Niekiedy wyostrzony zmysł węchu nie wystraczy, by odkryć, co kryje skorupka z maślanego ciasta.

Składniki:

  • pierÅ› z kurczaka
  • 3 pieczarki
  • kawaÅ‚ek papryki
  • pół cebuli
  • kawaÅ‚ek sera feta albo pleÅ›niowego
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • plaster ciasta francuskiego
  • bazylia do dekoracji

PierÅ› umyć pokroić w paski, doprawić solÄ… i pieprzem. ChwilÄ™ obsmażyć z obu stron na oliwie. Pieczarki i cebulÄ™ umyć, drobno pokroić. Podsmażyć na maÅ›le, na koÅ„cu dodać posiekanÄ… pietruszkÄ™. W maÅ‚ych naczyniach żaroodpornych na dnie ukÅ‚adać kolejno – pół Å‚yżeczki masÅ‚a, kurczaka, pieczarki z cebulÄ… i pokrojonÄ… w paski paprykÄ™. Przykryć plastrem sera, a na to wszystko naÅ‚ożyć kawaÅ‚ek ciasta francuskiego. Boki zlepić, tak by nic ze Å›rodka nie wystawaÅ‚o. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 -25 minut, do czasu zarumienienia ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika udekorować liściem bazylii.

Można jeść prosto z miseczki, w której kurczak był zapiekany, przebijając się przez ciasto. Wygodniej jednak jest wyjąć zapiekankę z foremki i odwrócić.

Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response