Warto je zrobić dla zapachu, jaki rozkosznie unosi się już od momentu zagniecenia ciasta. Potem jest jeszcze przyjemniej, bo drożdżowy aromat wymieszany z migdałową kruszonką obficie wypełnia wszystkie zakamarki. Po wyjęciu z piekarnika nie sposób się im oprzeć. Puszyście miękkie, soczyście słodkie, takie, do których idealnie pasuje filiżanka gorącej herbaty i ciepły koc.

 

Składniki:

  • 500g mÄ…ki
  • 100g cukru
  • 1 szklanka ciepÅ‚ego mleka
  • 20g Å›wieżych drożdży
  • 2 jaja
  • 80g masÅ‚a
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek (mogÄ… być mrożone)

Kruszonka:

  • pół szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • 200 g mÄ…ki
  • 100 g cukru
  • 100 g masÅ‚a

Mleko nieco podgrzać, wlać miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, 100g mÄ…ki i Å‚yżkÄ™ cukru. Wymieszać i przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić do wyroÅ›niÄ™cia na co najmniej kwadrans. W tym czasie rozpuÅ›cić masÅ‚o. Wystudzić. Potem do pracujÄ…cego rozczynu dodać pozostałą mÄ…kÄ™ cukru, jajka, sól  i roztopione masÅ‚o. Zagnieść tak, by wszystkie skÅ‚adniki siÄ™ połączyÅ‚y. Ponownie przykryć i odstawić  na godzinÄ™. Zrobić kruszonkÄ™ – czyli  – do miski wsypać mÄ…kÄ™ i cukier. MasÅ‚o roztopić i połączyć z mÄ…kÄ…. Wymieszać wszystko, a na koÅ„cu dodać pÅ‚atki migdaÅ‚owe.
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto. Foremkę na muffinki wysmarować masłem. Do każdej włożyć ciasto do 3/4 wysokości, w środek włożyć 2 truskawki. Posypać kruszonką. I zostawić na kolejny kwadras. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze