Warto je zrobić dla zapachu, jaki rozkosznie unosi się już od momentu zagniecenia ciasta. Potem jest jeszcze przyjemniej, bo drożdżowy aromat wymieszany z migdałową kruszonką obficie wypełnia wszystkie zakamarki. Po wyjęciu z piekarnika nie sposób się im oprzeć. Puszyście miękkie, soczyście słodkie, takie, do których idealnie pasuje filiżanka gorącej herbaty i ciepły koc.

 

Składniki:

  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)

Kruszonka:

  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Mleko nieco podgrzać, wlać miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, 100g mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej kwadrans. W tym czasie rozpuścić masło. Wystudzić. Potem do pracującego rozczynu dodać pozostałą mąkę cukru, jajka, sól  i roztopione masło. Zagnieść tak, by wszystkie składniki się połączyły. Ponownie przykryć i odstawić  na godzinę. Zrobić kruszonkę – czyli  – do miski wsypać mąkę i cukier. Masło roztopić i połączyć z mąką. Wymieszać wszystko, a na końcu dodać płatki migdałowe.
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto. Foremkę na muffinki wysmarować masłem. Do każdej włożyć ciasto do 3/4 wysokości, w środek włożyć 2 truskawki. Posypać kruszonką. I zostawić na kolejny kwadras. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze