Solidna porcja słodyczy dla wszystkich tęskniących za latem. Każdy kęs przybliża do niego coraz bardziej. Jest delikatna, z wyraźnie dominującą waniliową nutą. Soczyste pomarańcze ukryte pod galaretką całkiem przywołują najprzyjemniejsze słoneczne wspomnienia.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 125 g masła
- jajko
- laska wanilii albo 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Krem:
- 0,75 l mleka
- 50 g masła
- budyń waniliowy
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 pomarańcze
- galaretka pomarańczowa
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w niewielkie kostki masło i rozcierać palcami aż powstaną grudki. Pośrodku ciasta zrobić wgłębienie, wbić jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do czasu aż składniki się połączą. ( właśnie dzięki krótkiemu wyrabianiu ciasto jest kruche) Zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć rozwałkować lub wyłożyć nim natłuszczoną masłem formę i piec w 170 stopniach około 20 minut. Gdy zacznie się rumienić wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić.
W tym czasie przygotować krem. Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Następnie w pozostałym mleku wymieszać jajka, budyń i obie mąki. Dokładnie połączone składniki, bez grudek, wlać na wrzące mleko i mieszać ciągle do zagotowania. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na zimne ciasto. Pomarańcze pociąć w trójkąty i układać na kremie. Zalać gęstniejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Tartę można udekorować bitą smiętaną
4 komentarze
Samantha says:
Piekna, wiosenna tarta i pyszny krem!!!
mojetworyprzetwory says:
Pysznie i soczyście! Uwielbiam pomarańcze, zakochana jestem w tartach, w tej też sie już zakochałam;)
Justyna says:
Krem w tarcie nie zastygl, mimo że stała całą noc w lodówce. Jaki moze byc tego powod ??
Agata says:
Prawdopodobnie z krótko była gotowana masa, w lodówce powinna stężeć już tylko galaretka, a krem tylko nieco się usztywnić. Dokładnie jak z budyniem.
Mam nadzieję, że chociaż smak wynagrodził wysiłek.