Pieczony kurczak w całości do zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, że najbardziej smakowały mi wówczas utłuczone ziemniaki z tłuszczem wytopionym podczas pieczenia kurczaka. Później naszedł czas na filety z kurczaka, udka, skrzydełka. Nie do końca wiem, w czym tkwi sekret, jednak kurczak pieczony w całości smakuje zupełnie inaczej. Jest aromatyczny i niewysuszony.
Zamiast tradycyjnego ziemniaczanego purée, tym razem purée z selera.
Składniki (na 4 porcje):
- kurczak, do 1,5 kg
- 3 dymki
- 2 nieduże pory lub 1 duży (jasna część)
- 7 ząbków czosnku
- kawałek selera
- słodka papryka, sól, pieprz, zioła (tymianek, bazylia, oregano)
- olejem
Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, również w środku. Posypać ziołami, papryką, również pod skóra na piersi. Rozgnieść 2 ząbki czosnku i natrzeć całego kurczaka.
Brytfanną nasmarować olejem, ułożyć kurczaka, a w okół niego przekrojone na pół dymki, por w kawałkach, seler w plastrach i 5 całych (nieobranych) ząbków czosnku. Z wierzchu również polać kurczaka olejem. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec kurczaka pod przykryciem ok 1h 20 minut, od czasu do czasu podlewając wodą i polewając z wierzchu wytworzonym sosem. Po tym czasie ściągnąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, aż kurczak się zarumieni.
Podawać z purée z selera.
Purée z selera (na 2 porcje):
- 1 seler
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany (może być kremówka)
Selera obrać, umyć i pokroić w cząstki. Gotować w osolonym wrzątku przez 10-15 minut, aż będzie miękki. Odsączyć, utłuc z masłem i śmietaną, aż będzie mieć kremową konsystencję. Posypać kolorowym pieprzem.
2 komentarze
Mijaa says:
Weszłam, żeby podpatrzeć puree z selera, ale kurak też super wygląda – Agata, przez Ciebie chyab się popłaczę, że nie mam jeszcze piekarnika…
ohho says:
i ja też, po tego selera, jako kiepska kucharka myślałam, że to dużo bardziej skomplikowane, a tu proszę:p