pieczony kurczak

Pieczony kurczak w całości do zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, że najbardziej smakowały mi wówczas utłuczone ziemniaki z tłuszczem wytopionym podczas pieczenia kurczaka. Później naszedł czas na filety z kurczaka, udka, skrzydełka. Nie do końca wiem, w czym tkwi sekret, jednak kurczak pieczony w całości smakuje zupełnie inaczej. Jest aromatyczny i niewysuszony.

Zamiast tradycyjnego ziemniaczanego purée, tym razem purée z selera.

pieczony kurczak

Składniki (na 4 porcje):

  •  kurczak, do 1,5 kg
  • 3 dymki
  • 2 nieduże pory lub 1 duży (jasna część)
  • 7 ząbków czosnku
  • kawałek selera
  • słodka papryka, sól, pieprz, zioła (tymianek, bazylia, oregano)
  • olejem

Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, również w środku. Posypać ziołami, papryką, również pod skóra na piersi. Rozgnieść 2 ząbki czosnku i natrzeć całego kurczaka.

Brytfanną nasmarować olejem, ułożyć kurczaka, a w okół niego przekrojone na pół dymki, por w kawałkach, seler w plastrach i 5 całych (nieobranych) ząbków czosnku. Z wierzchu również polać kurczaka olejem. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec kurczaka pod przykryciem ok 1h 20 minut, od czasu do czasu podlewając wodą i polewając z wierzchu wytworzonym sosem. Po tym czasie ściągnąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, aż kurczak się zarumieni.

Podawać z purée z selera.

Pieczony kurczak z warzywami z purée z selera

pieczony kurczak

Purée z selera (na 2 porcje):

  • 1 seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany (może być kremówka)

Selera obrać, umyć i pokroić w cząstki. Gotować w osolonym wrzątku przez 10-15 minut, aż będzie miękki. Odsączyć, utłuc z masłem i śmietaną, aż będzie mieć kremową konsystencję. Posypać kolorowym pieprzem.

puree z selera

pieczony kurczak

 

Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Mijaa says:

    Weszłam, żeby podpatrzeć puree z selera, ale kurak też super wygląda – Agata, przez Ciebie chyab się popłaczę, że nie mam jeszcze piekarnika…