Suflet serowy z malinami

Suflet robi się bardzo szybko, dlatego znakomicie spisuje się jako drugie śniadanie lub deser, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Może właśnie z tych powodów robię go często, w różnych wersjach. Jest delikatny, mało słodki i niezwykle puszysty.

Suflet serowy z malinami

 

Składniki (porcja na 2 osoby):

  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki twarożku (może być twaróg sernikowy, może być serek philadelphia lub zwykły twaróg śmietankowy)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • masło do wysmarowania naczynia

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Å»ółtka wymieszać z łyżka cukru, serkiem, ekstraktem waniliowym i mąką.

Białka ubić na sztywno z łyżką cukru. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać.

Naczynie do zapiekania (mogą być kokilki) wysmarować masłem i delikatnie oprószyć cukrem. Masę jajeczną przełożyć do formy, na wierzch dać maliny. Piec w kąpieli wodnej (formę z sufletem wstawić do większej formy/ blaszki z ciepłą wodą, która będzie sięgać do połowy naczynia z sufletem) w 200 stopniach prze około 20 minut.

Jeść na gorąco.

Suflet serowy z malinami

Suflet serowy z malinami

Suflet serowy z malinami

 

 

Desery
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy