Czekoladowy mus z ricottą

Zwykle robię mus czekoladowy na bazie czekolady i kremówki, zatem zaciekawił mnie przepis, gdzie nie było żadnego z tych składników. Deser ten przygotowuje się chwilę. Jest on intensywny w smaku, dlatego porcje powinny być nieduże. Czekoladowy mus z ricottą można dowolnie modyfikować, wzbogacając o ulubione dodatki np. wiśnie z nalewki czy maliny.

Czekoladowy mus z ricottą

Składniki (na 3 porcje):

  • opakowanie ricotty (250g)
  • 1,5 łyżki kakao (niesłodzonego)
  • 1 białko
  • 1/4 szklanki cukru

Ricottę wymieszać  mikserem z kakao na jednolitą masę.

Nad garnkiem z gotującą się wodą postawić w żaroodpornej misce białko z cukrem. Mieszać ok. 3 minut, aż cukier się rozpuści. Ściągnąć z ognia i mikserem ubijać białko przez ok. 5 minut.

Silikonową szpatułką wymieszać białko z ricottą, rozłożyć nieduże porcje do szklanek/ kieliszków i dać na ok. 3h do lodówki.

Wierzch obsypać startą czekoladą (u mnie gorzka 70% z karmelem).

czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

 

mus czekoladowy z ricotty

Przepis pochodzi z magazynu „Everyday Food” 01.2011.


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze