JeÅ›li istnieje miÅ‚ość od pierwszego smaku, to wÅ‚aÅ›nie do tej tarty. ZakochaÅ‚am siÄ™ absolutnie, w kruchoÅ›ci sÅ‚odyczy, uwiodÅ‚a mnie maÅ›lana nuta i zachwyciÅ‚y puszczÄ…jace sok truskawki otulone pÅ‚atkami migdałów. Niby banaÅ‚, którego byÅ‚am pewna. Do czasu premierowej degustacji.  Po niej mówiÄ™ zdecydowane tak zarówno niecierpliwie wyciÄ…ganej wciąż zbyt gorÄ…cej wersji, jak i tej po nocy spÄ™dzonej w lodówce. ZachÄ™cam Was i ostrzegam – nie bÄ™dziecie w stanie siÄ™ oprzeć.

Składniki:

  • 200 gmÄ…ki
  • 150 masÅ‚a
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 1,5 szklanki truskawek
  • pół szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • sok z połówki cytryny

 

Zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę i schłodzić w lodówce przez godzinę.  2/3 ciasta rozwałkować i wypełnić nim formę do tarty.  Pozostałą część odstawić. Tartę piec przez 10 minut w 180 stopniach. Truskawki pokroić, wymieszać z migdałami, skropić cytryną. Ułożyć na przestudzonym cieście. Pokuruszyć na nich pozostałe ciasto, wstawić do piekarnika ponownie i piec 15 minut w 150 stopniach.

Najlepsza tarta jest mocno schłodzona.

 

CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response