
JeÅ›li istnieje miÅ‚ość od pierwszego smaku, to wÅ‚aÅ›nie do tej tarty. ZakochaÅ‚am siÄ™ absolutnie, w kruchoÅ›ci sÅ‚odyczy, uwiodÅ‚a mnie maÅ›lana nuta i zachwyciÅ‚y puszczÄ…jace sok truskawki otulone pÅ‚atkami migdałów. Niby banaÅ‚, którego byÅ‚am pewna. Do czasu premierowej degustacji.  Po niej mówiÄ™ zdecydowane tak zarówno niecierpliwie wyciÄ…ganej wciąż zbyt gorÄ…cej wersji, jak i tej po nocy spÄ™dzonej w lodówce. ZachÄ™cam Was i ostrzegam – nie bÄ™dziecie w stanie siÄ™ oprzeć.
Składniki:
- 200 gmÄ…ki
- 150 masła
- 50 g cukru pudru
- żółtko
- 1,5 szklanki truskawek
- pół szklanki płatków migdałowych
- sok z połówki cytryny
Zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę i schłodzić w lodówce przez godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować i wypełnić nim formę do tarty. Pozostałą część odstawić. Tartę piec przez 10 minut w 180 stopniach. Truskawki pokroić, wymieszać z migdałami, skropić cytryną. Ułożyć na przestudzonym cieście. Pokuruszyć na nich pozostałe ciasto, wstawić do piekarnika ponownie i piec 15 minut w 150 stopniach.
Najlepsza tarta jest mocno schłodzona.
1 Response
Gosia says:
to będzie chyba pierwsza rzecz, którą wypróbuję jak wreszcie będę miała własne truskawki :)