Garść świeżo posztakowanych ziół. Krople soku wyciśniętego z limonki. Dźwięk mielonego pieprzu i biel każdego z kryształków morskiej soli. To wprawdzie tylko dodatki, bo główną rolę gra pstrąg, ale dzięki nim rozczula zmysły. Jest soczysty, wiosennie lekki i harmonijnie skomponowany. Nic nie dominuje, jeden smak równoważy kolejny. Nie potrzeba ziemniaków, ryżu czy kaszy. Wystarczy odrobina sałaty.

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • 3 gałązki pietruszki
  • 2 limonki
  • pół szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Ryby dobrze opłukać. Osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce do pieczenia. Zioła poszatkować, wrzucić do miski, dodać sól, pieprz, sok z jednej limonki i oliwę. Dokładnie wymieszać. Marynatą zalać pstrągi i włożyć do lodówki na godzinę.

pstrągi przed pieczeniem

Piekarnik ustawić na opcję grill i nagrzać do 200 stopni. Wstawić rybę i piec 15 minut. Po 10 minutach  powstałym sosem z oliwy podlać pstrągi z wierzchu. Przed podaniem skropić sokiem z drugiej limonki.

PrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. Ggosia says:

    Ostatnio również grillowałam pstrąga, moja wersja była z czosnkiem, koperkiem i masełkiem, Lidl w ofercie grillowej miał świeże pstrągi więc się pokusiłam.