Wydawało mi się, że w kuchni mam wszystko. Szafki wypełnione potrzebnymi, ulubionymi, nieużywanymi i zupełnie niepraktycznymi akcesoriami mówią wyraźnie dość. Na kuchenne gadżety staram się więc w sklepie nie zwracać uwagi. Nie mogłam wiedzieć o istnieniu czegoś tak interesującego. Żeliwnego woku, ogrzewanego drżącym ogniem, błyskawicznie opiekającego to, co znajdzie się w jego środku. Ale od czego są prezenty:) Wok trafił do nas zimą, ale na wykorzystanie musiał poczekać, bo przeznaczenie miał wyraźnie tarasowe. Na premierze pojawiły się krewetki. Przyrządzone w słonecznej aurze, z sezamem i chrupiącymi warzywami. Rarytas. Ofiarodawcy składamy podziękowania:) A Wam obietnicę, że ta propozycja z woku to dopiero początek.

Składniki:

  •  300 g krewetek tygrysich (dużych)
  • papryka
  • cukinia
  • marchewka
  • 3 pieczarki
  • cebula
  • kilka zielonych szparagów
  • pÄ™czek Å›wieżej kolendry
  • 3 Å‚yżki sezamu
  • olej arachidowy
  • 5 Å‚yżek sosu sojowego

 

Krewetki opÅ‚ukać, warzywa obrać i pokroić wedÅ‚ug gustu – w paski lub kółka. Na woku rozgrzać olej, Wrzucić warzywa, wymieszać i smażyć prze 3 minuty, dodać krewetki, smażyć kolejne 5, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c. Warzywa majÄ… być chrupkie. Sos sojowy wymieszać z sezamem.

Podawać z sosem sojowym, wymieszanym z sezamem. Posypać swieżą kolendrą.

PrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response