Wydawało mi się, że w kuchni mam wszystko. Szafki wypełnione potrzebnymi, ulubionymi, nieużywanymi i zupełnie niepraktycznymi akcesoriami  mówią wyraźnie dość. Na kuchenne gadżety staram się więc  w sklepie nie zwracać uwagi. Nie  mogłam  wiedzieć o istnieniu czegoś tak interesującego. Å»eliwnego woku, ogrzewanego drżącym ogniem, błyskawicznie opiekającego to, co znajdzie się w jego środku. Ale od czego są prezenty:) Wok trafił do nas zimą, ale na wykorzystanie musiał poczekać, bo przeznaczenie miał wyraźnie tarasowe. Na premierze pojawiły się krewetki. Przyrządzone w  słonecznej  aurze, z sezamem i chrupiącymi warzywami. Rarytas. Ofiarodawcy składamy podziękowania:) A Wam obietnicę, że ta propozycja z woku to dopiero początek.

Składniki:

  •  300 g krewetek tygrysich (dużych)
  • papryka
  • cukinia
  • marchewka
  • 3 pieczarki
  • cebula
  • kilka zielonych szparagów
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki sezamu
  • olej arachidowy
  • 5 łyżek sosu sojowego

 

Krewetki opłukać, warzywa obrać i pokroić według gustu – w paski lub kółka. Na woku rozgrzać olej, Wrzucić warzywa, wymieszać i smażyć prze 3 minuty, dodać krewetki, smażyć kolejne 5, co jakiś czas mieszając. Warzywa mają być chrupkie. Sos sojowy wymieszać z sezamem.

Podawać z sosem sojowym, wymieszanym z sezamem. Posypać swieżą kolendrą.

PrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response