A gdyby tak klasycznej włoskiej minestrone nadać innego charakteru pomyślałam, obserwując na targu skrzynki wypełnione liściami świeżego szpinaku. Pomidory zastąpić cukinią, dodać nieco słodkiego groszku, garść fasoli, może bobu? I koniecznie ziół, ale tak szczodrze, mięty, rozmarynu, bazylii. Smak warzyw przełamać cytryną. W głowie powoli powstawał przepis, w kuchni zdecydowałam, że zupa będzie zielona. Gdy z talerzy znikały kolejne porcje, wiedziałam, że trafiłam właśnie na hit tego lata.

 

Składniki:

  • cukinia
  • 30 g szpinaku świeżego
  • 20 g fasoli szparagowej
  • pół puszki groszku zielonego
  • szklanka bobu
  • por
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść mięty, bazylii, rozmarynu
  • sok z jednej cytryny
  • pęczek pietruszki
  • pól szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Poszatkować por i zeszklić go na 3 łyżkach oliwy. Dodać posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Podpiec do lekkiego zarumienienia. Do garnka wlać wodę i wymieszać pozostałą oliwą. Dodać połowę ziół, drugi ząbek czosnku, sól, pieprz, zagotować. Cukinię pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Fasolkę umyć, przekroić i też dodać do garnka. Gotować 5 minut, dodać groszek, szpinak, bób i połowę z pęczka pietruszki. Po kolejnych 10 minutach wyjąć połowę warzyw i zmiksować. Masę wlać ponownie do garnka, dodać sok z cytryny, pozostałe zioła. Podawać posypane pietruszką lub ziołami. Świetnie smakuje z serową grzanką.

*zupa może też powstać na bulionie drobiowym.

 

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected