Kocham lato za owocowe bogactwo i nieustanną inspirację. To najpiekniejsza pora na desery. Cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Ten można zrobić wcześniej, wstawić do lodówki, a potem zabrać na piknik, do pracy, na spacer. Gdziekolwiek. Wszędzie będzie smakował.

 

Składniki:

  • szklanka borówek albo jagód
  • śmietana kremówka 250 ml
  • ser mascaropone 250 g
  • 4 łyżki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody
  • pół szklanki cukru
  • paczka ciasteczek owsianych
  • 100 g masła
  • 50 g wiórek kokosowaych
  • laska wanilii

Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wyłozyć, dociskając dno foremki.Schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.  Laskę wnilii namoczyć, przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka. Å»elatynę rozpuścić w wodzie, odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić, wymieszać delikatnie z serem, cukrem, ziarenkami wanilii,  a na końcu z żelatyną. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem  na kremie ułożć owoce. Podawać zimne.

 

Deser można robić też z malinami, poziomkami albo truskawkami.

Przepis powstał w oparciu o propozycję Kwestii Smaku.

DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy