
PamiÄ™tam, że takie wÅ‚aÅ›nie byÅ‚o moje pierwsze spotkanie z krewetkami. Wzbogacone pietruszkÄ… i zaostrzone chilli. Po latach degustacji dodaÅ‚am od siebie nieco czosnku. Jeszcze odrobinÄ™ pszennego chleba, który przyjemnie chÅ‚onie powstajÄ…cy w piekarniku sos. Kieliszek porzÄ…dnie schÅ‚odzonego wina i można dać uwieść smakowej wyobraźni, która z tÄ… przystawkÄ… zaprowadzi nas na najpiÄ™kniejsze hiszpaÅ„skie plaże…
Składniki:
- 250 g krewetek klasycznych
- 250 g krewetek tygrysich
- 2 zÄ…bki czosnku
- garść swieżej pietruszki
- pół szklanki oliwy
- pół świeżej papryczki chilli lub łyżeczka mielonego
- szczypta soli
- bagietka
Krwetki umyć i sparzyć we wrzÄ…tku. W żaroodpornych naczyniach ( lub jednym wiÄ™kszym) zrobić sos – oliwÄ™ wymieszać z pietruszkÄ…, papryczkÄ…, solÄ… i czosnkiem pociÄ…tym w pÅ‚atki. WÅ‚ożyć krewetki, wymieszać z sosem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez kwadrans.
Podawać z bagietką.