Pamiętam, że takie właśnie było moje pierwsze spotkanie z krewetkami. Wzbogacone pietruszką i zaostrzone chilli. Po latach degustacji dodałam od siebie nieco czosnku. Jeszcze odrobinę pszennego chleba, który przyjemnie chłonie powstający w piekarniku sos. Kieliszek porządnie schłodzonego wina i można dać uwieść smakowej wyobraźni, która z tą przystawką zaprowadzi nas na najpiękniejsze hiszpańskie plaże…

Składniki:

  • 250 g krewetek klasycznych
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 2 ząbki czosnku
  • garść swieżej pietruszki
  • pół szklanki oliwy
  • pół świeżej papryczki chilli lub łyżeczka mielonego
  • szczypta soli
  • bagietka

Krwetki umyć i sparzyć we wrzątku. W żaroodpornych naczyniach ( lub jednym większym) zrobić sos – oliwę wymieszać z pietruszką, papryczką, solą i czosnkiem pociątym w płatki. Włożyć krewetki, wymieszać z sosem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez kwadrans.

Podawać z bagietką.

 

PrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected