Pamiętam, że takie właśnie było moje pierwsze spotkanie z krewetkami. Wzbogacone pietruszką i zaostrzone chilli. Po latach degustacji dodałam od siebie nieco czosnku. Jeszcze odrobinę pszennego chleba, który przyjemnie chłonie powstający w piekarniku sos. Kieliszek porządnie schłodzonego wina i można dać uwieść smakowej wyobraźni, która z tą przystawką zaprowadzi nas na najpiękniejsze hiszpańskie plaże…
Składniki:
- 250 g krewetek klasycznych
- 250 g krewetek tygrysich
- 2 ząbki czosnku
- garść swieżej pietruszki
- pół szklanki oliwy
- pół świeżej papryczki chilli lub łyżeczka mielonego
- szczypta soli
- bagietka
Krwetki umyć i sparzyć we wrzątku. W żaroodpornych naczyniach ( lub jednym większym) zrobić sos – oliwę wymieszać z pietruszką, papryczką, solą i czosnkiem pociątym w płatki. Włożyć krewetki, wymieszać z sosem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez kwadrans.
Podawać z bagietką.