To deser dla tych, których kubki smakowe zdecydowanie bardziej  podążają w stronę kwaśnego niż słodkiego. Czerwona porzeczka ze swoim wyrazistym i niepotarzalnym charakterem dominuje. Jej zaledwie skromnym towarzystwem są kokosowe wiórki skupione w kruszonce. Wnętrze skrywa pewną tajemnicę – subtelną piankę z białek.

 

Składniki:

spód:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki  cukru puduru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 130 g masła
  • łyżka kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać, dodać proszek i pokrojone w plastry zimne miasto i połączyć tak by powstały grudki. Masę wymieszać z cukrem i śmietaną. Szybko zagnieść, zwinąć w kulkę i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formki (ja użyłam takich aluminiowych do babeczek, można też zrobić na formie do ciasta o wymiarach 24×30) wysmarować masłem, wyłożyć na nie ciasto. Nakłuć i zapiec około 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa:

  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki porzeczek
  • 4 białka
  • łyżka bułki tartej

Kruszonka

  • 100 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru

Białka ubić na sztyną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier i delikatnie wymieszać. Bułką obsypać wystudzone ciasto. Na nie wyłożyć obrane porzeczki. (tak by przykryły całe dno – w mniejszych foremkach po garści) Owoce delikatnie posmarować pianą z białek.

Kruszonka:

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i powstałą kruszonką obsypać pianę. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

 

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.

 

 

CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze