To deser dla tych, których kubki smakowe zdecydowanie bardziej  podążajÄ… w stronÄ™ kwaÅ›nego niż sÅ‚odkiego. Czerwona porzeczka ze swoim wyrazistym i niepotarzalnym charakterem dominuje. Jej zaledwie skromnym towarzystwem sÄ… kokosowe wiórki skupione w kruszonce. WnÄ™trze skrywa pewnÄ… tajemnicÄ™ – subtelnÄ… piankÄ™ z biaÅ‚ek.

 

Składniki:

spód:

  • 2 szklanki mÄ…ki
  • pół szklanki  cukru puduru
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 130 g masÅ‚a
  • Å‚yżka kwaÅ›nej Å›mietany

MÄ…kÄ™ przesiać, dodać proszek i pokrojone w plastry zimne miasto i poÅ‚Ä…czyć tak by powstaÅ‚y grudki. MasÄ™ wymieszać z cukrem i Å›mietanÄ…. Szybko zagnieść, zwinąć w kulkÄ™ i wstawić do lodówki na godzinÄ™. Po wyjÄ™ciu formki (ja użyÅ‚am takich aluminiowych do babeczek, można też zrobić na formie do ciasta o wymiarach 24×30) wysmarować masÅ‚em, wyÅ‚ożyć na nie ciasto. NakÅ‚uć i zapiec okoÅ‚o 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa:

  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki porzeczek
  • 4 biaÅ‚ka
  • Å‚yżka buÅ‚ki tartej

Kruszonka

  • 100 g masÅ‚a
  • 50 g wiórków kokosowych
  • szklanka mÄ…ki
  • pół szklanki cukru

BiaÅ‚ka ubić na sztynÄ… pianÄ™, pod koniec dodać stopniowo cukier i delikatnie wymieszać. BuÅ‚kÄ… obsypać wystudzone ciasto. Na nie wyÅ‚ożyć obrane porzeczki. (tak by przykryÅ‚y caÅ‚e dno – w mniejszych foremkach po garÅ›ci) Owoce delikatnie posmarować pianÄ… z biaÅ‚ek.

Kruszonka:

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i powstałą kruszonką obsypać pianę. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

 

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.

 

 

CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze