
To deser dla tych, których kubki smakowe zdecydowanie bardziej  podążajÄ… w stronÄ™ kwaÅ›nego niż sÅ‚odkiego. Czerwona porzeczka ze swoim wyrazistym i niepotarzalnym charakterem dominuje. Jej zaledwie skromnym towarzystwem sÄ… kokosowe wiórki skupione w kruszonce. WnÄ™trze skrywa pewnÄ… tajemnicÄ™ – subtelnÄ… piankÄ™ z biaÅ‚ek.
Składniki:
spód:
- 2 szklanki mÄ…ki
- pół szklanki  cukru puduru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 130 g masła
- łyżka kwaśnej śmietany
MÄ…kÄ™ przesiać, dodać proszek i pokrojone w plastry zimne miasto i połączyć tak by powstaÅ‚y grudki. MasÄ™ wymieszać z cukrem i Å›mietanÄ…. Szybko zagnieść, zwinąć w kulkÄ™ i wstawić do lodówki na godzinÄ™. Po wyjÄ™ciu formki (ja użyÅ‚am takich aluminiowych do babeczek, można też zrobić na formie do ciasta o wymiarach 24×30) wysmarować masÅ‚em, wyÅ‚ożyć na nie ciasto. NakÅ‚uć i zapiec okoÅ‚o 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa:
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki porzeczek
- 4 białka
- łyżka bułki tartej
Kruszonka
- 100 g masła
- 50 g wiórków kokosowych
- szklanka mÄ…ki
- pół szklanki cukru
BiaÅ‚ka ubić na sztynÄ… pianÄ™, pod koniec dodać stopniowo cukier i delikatnie wymieszać. BuÅ‚kÄ… obsypać wystudzone ciasto. Na nie wyÅ‚ożyć obrane porzeczki. (tak by przykryÅ‚y caÅ‚e dno – w mniejszych foremkach po garÅ›ci) Owoce delikatnie posmarować pianÄ… z biaÅ‚ek.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i powstałą kruszonką obsypać pianę. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.
2 komentarze
mojetworyprzetwory says:
Pysznie wyglÄ…dajÄ…! A połączenie kwaÅ›nych porzeczek i kokosa… bajka!
Antenka says:
ale wspaniale, letnie ciasto!