Najprostsze rzeczy czasem są najlepsze. Odkąd raz spróbowałam smażonych liści szałwii, latem zawsze hoduję szałwię na balkonie. Okazuje się, że nie tylko liście szałwii można jeść w ten sposób :)
Codziennie mijamy obok siebie liście babki, takie zwykłe liście, które pamiętam, że w dzieciństwie stosowało się na rany. Babka ma bowiem właściwości lecznicze, a także kulinarne zastosowanie.
Mało kto o tym wie, że śmiało liście babki (no może niekoniecznie spod bloku ;), ale z łąki już tak) można dodać do sałatek lub zjeść jako deser.
Ten ostatni sposób właśnie przetestowałam. Jak dla mnie to znakomita słodka przekąska w postaci smażonych liści babki :)
Składniki:
- liście babki (do znalezienia na każdej łące ;) )
- jajko
- mąka
- cukier
Jajko rozbełtaj widelcem w głębokim talerzu. Liście babki obtocz w jajku, a następnie w mące. Smaż na rozgrzanym na patelni oleju kilka chwil, przewracając na drugą stronę trzymając za ogonek.
Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem posyp cukrem.
Smażone liście babki są pyszne na ciepło, ale można je jeść również na zimno.
2 komentarze
aleglodomorek says:
Już od jakiegoś czasu przymierzam się by zrobić liście babki, ale póki co nie mam czasu wyskoczyć na łąkę :)
Agata says:
Weekend się zbliża – idealny czas na pójcie na łakę :)
Oczywiście można je też zrobiż w wersji na słono – co kto lubi, albo przystawka, albo deser :)